Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Supravegherea aeriană militară nu intră în competența UE! Declarațiile făcute de Adina Vălean, comisar european pentru transporturi
Articole online

Supravegherea aeriană militară nu intră în competența UE! Declarațiile făcute de Adina Vălean, comisar european pentru transporturi

Adina Vălean

Supravegherea aeriană militară nu intră în competența UE! Declarațiile făcute de Adina Vălean, comisar european pentru transporturi

Țările UE nu au semnalat Comisiei Europene prezența vreunui balon spion chinezesc, a declarat pentru Parlamentul European ramura executivă a UE, potrivit POLITICO:

„Supravegherea aeriană și, în special, supravegherea aeriană militară, nu intră în competența UE și este o chestiune de competență națională a fiecărui stat membru în parte”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, într-un răspuns scris adresat marți eurodeputatului Renew Europe Engin Eroglu. „UE nu a fost informată de niciun stat membru cu privire la detectarea unui balon de supraveghere chinezesc deasupra teritoriului său”, a adăugat ea.

În februarie, SUA au doborât ceea ce au identificat ca fiind un balon de supraveghere chinezesc, sporind tensiunile dintre Washington și Beijing. După acest incident, secretarul de stat american Antony Blinken și-a amânat o vizită în China.

La momentul respectiv, instituțiile UE au recunoscut dreptul SUA de a-și apăra spațiul aerian, iar Estonia a fost una dintre puținele țări europene care a susținut public decizia administrației Biden.

În răspunsul scris al Comisiei, Adina Vălean a calificat baloanele spion neautorizate drept „comportament iresponsabil”.

„Cu toate acestea, este clar că desfășurarea baloanelor de supraveghere – sau a altor nave aeriene fără echipaj uman – fără permisiunea autorităților din țara afectată, poate fi percepută ca un act de comportament iresponsabil care poate crește tensiunile internaționale”, a scris ea.

Ancheta FBI cu privire la balonul doborât pe teritoriul SUA

FBI a început etapele inițiale de evaluare a bucăților de balon care au fost recuperate și aduse la laboratorul FBI din Quantico, Virginia, pentru a fi analizate.

Până în prezent, doar probele care se aflau la suprafața oceanului au fost livrate analiștilor FBI, a declarat un oficial, care include „balonul în sine, cablajul și apoi o cantitate foarte mică de electronice”. 

Oficialii au adăugat că înțelegerea componentelor balonului este o informație vitală și ar putea fi „elemente de probă importante pentru viitoarele acuzații penale care ar putea fi aduse”.

Registration

Aici iti poti reseta parola