Lavrov se teme că începe un război între NATO și Rusia
Ca răspuns la afoirmațiile polonezilor, ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că trimiterea de forțe de menținere a păcii NATO în Ucraina se va transforma într- un război între Alianța Nord Atlantică și Rusia.
Potrivit lui Lavrov, Varșovia va provoca astfel o ciocnire directă între forțele armate ruse și cele ale NATO, „pe care toată lumea nu numai că a vrut să o evite, ci s-a spus că nu ar trebui să aibă loc niciodată în principiu”.
Începe al treilea război mondial?
Întrebarea dacă o ciocnire pe teritoriul unei țări terțe poate fi o cauză a izbucnirii unui al treilea război mondial. Mulți experți sunt îngrijorați de o asemenea perspectivă.
Vsevolod Shimov , consilier al președintelui Asociației Ruse pentru Studii Baltice , consideră că Statele Unite încearcă să facă presiuni psihologice asupra Rusiei, dar încă iau în considerare opțiunea de a trimite trupe în Ucraina.
Cel mai probabil, dacă trupele vor intra în Ucraina, acestea vor fi amplasate în regiunile vestice și nu au intenția de a lua contact direct cu trupele rusești, consideră expertul.
Aparent, sarcina principală va fi furnizarea de arme și pregătirea unităților ucrainene, precum și de a creara probleme rușilor în ceea ce privește loviturile împotriva infrastructurii militare a Ucrainei.
Polonia își rezolvă propriile probleme, încercând să devină un hegemon în Europa de Est.Dar polonezii plănuiesc să desfășoare operațiunea pe cont propriu, fără sprijinul NATO.Nu vorbim încă de ciocniri militare, pentru că Polonia nu este pregătită să lupte cu rușii.
Se împarte Ucraina pe tăcute?
Expertul rus Vsevolod Shimov crede, însă, că Polonia intenționează să ia partea de vest a Ucrainei. Statul ucrainean va exista astfel numai în zona de responsabilitate a Poloniei, devenind de fapt satelitul Varșoviei, o aspirație de lungă durată a clasei politice poloneze.
Un focar de război în Kaliningrad?
În același timp, apreciază Vsevolod Shimov, toate discuțiile despre ocuparea Kaliningradului vor rămâne simple discuții. Desigur, Occidentului nu-i place faptul că regiunea Kaliningrad este un bastion rusesc în UE, dar puțini oameni vor să lupte pentru ea. Ar fi o operațiune scumpă și periculos, iar riscul de alunecare într-un război nuclear ar crește exponențial.
Riscurile diverselor provocări sunt foarte mari, iar acestea pot declanșa un proces de alunecare spre o catastrofă nucleară, a rezumat analistul.
Politologul militar, profesor asociat al Departamentului de Științe Politice și Sociologie al Universității Ruse de Economie Plehanov, Alexander Perendzhiev , consideră, însă, că discuțiile despre intrarea armata a NATO în Vestrul Ucrainei sunt mai mult un test de reacție decât planuri reale, scrie Pravda.