Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Suferința stângacilor din secolele XVIII-XIX: Ce pedepse au îndurat
Articole online

Suferința stângacilor din secolele XVIII-XIX: Ce pedepse au îndurat

Stigmatizarea stângacilor

De-a lungul anilor, stângacii au trecut prin multe teorii și mituri deoarece puțini oameni înțelegeau cum o persoană poate folosi mai ușor mâna stânga decât cea dreaptă. La un moment dat, folosirea mâinii stângi a fost considerat un defect.

În secolele XVIII și XIX, stângacii au avut parte de tratamente mai brutale, confruntându-se cu grave discriminări. În tot acest timp, au existat mai multe încercări de suprimare a acestora. În cadrul sistemului educațional, pedeapsa însemna ca cei care folosesc mâna stângă, să fie legată la spate de scaun pentru a se folosi doar de cea dreaptă. În secolul XX stângacii erau considerați oameni rebeli și încăpățânați.

În unele țări precum India, Indonezia și Bangladesh, a fost considerat grosolan ca cineva să mănânce cu mâna stânga. Într-o lume în care dreptacii erau mai mulți, echipamentele și utilajele erau construite astfel încât să fie folosite de aceștia.

Ori de câte ori un copil la o vârstă fragedă încerca să-și folosească mâna stângă, părinții încercau să oprească acest act, copiii fiind obligați să-și folosească mâna dreaptă. De asemenea, dacă foloseai mâna stângă pentru a te saluta cu cineva, acest gest era considerat nerespectuos.

Diferitele cercetări au arătat că 10% din populația lumii o constituie stângacii, fiind cunoscut faptul că aceștia se află pe primul loc privind abilitățile de supraviețuire. Alte date oficiale au arătat că stângacii sunt prezenți pe pământ de jumătate de milion de ani.

Revenirea la normal

Odată cu trecerea timpului, discriminarea împotriva stângacilor s-a redus substanțial. Treptat, acest lucru nu a mai fost considerat o problemă, apărând chiar și Ziua internațională a stângacilor în 1976. Această sărbătoare a crescut gradul de conștientizare cu privire la ceea ce înseamnă să fi stângaci, precum și avantajele și dezavantajele acestui lucru.

Dean Campbell a fondat Lefthanders International Inc, iar din acel moment Ziua internațională a stângacilor a fost sărbătorită anual pe 13 august. Clubul pentru stângaci a fost fondat abia în 1990 unde au loc diferite evenimente și se oferă asistență pentru membri. Acest club reprezintă, de asemenea, interesele stângacilor din întreaga lume.

Mulți oameni celebri precum Mahatma Gandhi, Isaac Newton, Leonardo Da Vinci, Walt Disney, Albert Einstein și Pablo Picasso au fost stângaci, lăsând în urma lor multe file de istorie care merită cunoscute.

Registration

Aici iti poti reseta parola