Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Au ieșit la iveală operațiunile secrete ale CIA în Ucraina. Războiul cu Rusia pare inevitabil
Articole online

Au ieșit la iveală operațiunile secrete ale CIA în Ucraina. Războiul cu Rusia pare inevitabil

Forțele de elită care se ocupă de operațiuni speciale ale Ucrainei, dar și serviciile de informații ale Kievului se bucură de ajutorul CIA.

CIA antrenează elita forțelor Ucrainei

Informațiile secrete au fost scoase la iveală de cinci foști oficiali de informații și de securitate națională din SUA. Programul, care a început în 2015, se bazează într-o unitate din sudul SUA, potrivit unora dintre acești oficiali.
Forțele pregătite de CIA ar putea juca în curând un rol critic la granița de est a Ucrainei, dacă Rusia declanșează o invazie.
Programul secret e condus de paramilitari care lucrează pentru Filiala Terestră a CIA – acum cunoscută oficial drept Departamentul Terestru – a fost înființat de administrația Obama după invazia și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Activitatea acestei structuri a fost extinsă sub administrațiiile Trump și Biden, susținje un fost înalt oficial înalt al serviciilor de informații.
Până în 2015, ca parte a acestui efort extins anti-Rusia, paramilitarii CIA Ground Branch au început, de asemenea, să călătorească pe frontul din estul Ucrainei pentru a oferi expertiză forțelor Kievului, au mărturisit foști oficiali.

Programul de instruire derulat de CIA a avut module de mai multe săptămâni. Pregătirea s-a făcut în SUA și a inclus folosirea armelor, tehnici de camuflaj, navigație terestră, tactici de„acoperire și deplasare” și tehnici de strângere și prelucrare a informațiilor.

Oficialii americani neagă că programul de instruire CIA este sau a fost vreodată orientat spre ofensivă împotriva Rusiei. „Scopul instruirii a fost acela de a ajuta la colectarea informațiilor”, a spus un oficial înalt în domeniul informațiilor. Dar ce presupune acest sprijin în obținerea de informații, în context paramilitar, e greu de spus.

„Statele Unite antrenează o insurgență” împotriva invadatorilor ruși?

Antrenamentul a inclus, însă, și „probleme tactice”, „se va dovedi extrem de dureros dacă rușii invadează Ucraina”, a spus fostul oficial.

Un fost oficial CIA familiar cu programul a recunoscut direct. „Statele Unite antrenează o insurgență”, adăugând că programul i-a învățat pe ucraineni cum „să omoare rușii”.

Programul, care nu pare să fi avut vreodată ca scop oficial pregătirea pentru o insurgență, includea într-adevăr sesiuni de pregătire care ar putea fi folosită în acest scop. Un alt fost oficial al agenției a descris aspectele tehnice ale programului, cum ar fi instruirea ucrainenilor despre cum pot să mențină comunicațiile securizate în spatele liniilor inamice sau într-un „mediu ostil de informații”.
Informațiile sunt, însă, contrazise de un oficial superior al serviciilor de informații aflat în funcție, care a negat ferm că programul ar fi fost conceput „pentru a ajuta la declanșarea unei insurgențe”.

„Sugestiile că am antrenat o insurgență armată în Ucraina sunt pur și simplu false”, a spus Tammy Thorp, purtător de cuvânt al CIA.

SUA ar putea sprijini insurgența ucraineană

Antrenarea forțelor care ar putea lua parte la o insurgență nu este același lucru cu a sprijini activ o insurgență dacă aceasta ar avea loc în urma unei invazii ruse. Se pare că administrația Biden a adunat un grup operativ pentru a determina modul în care CIA și alte agenții americane ar putea sprijini o insurgență ucraineană, în cazul în care Rusia lansează o invazie pe scară largă.

„Dacă rușii invadează, acei [absolvenți ai programelor CIA] vor fi miliția voastră, liderii insurgenți”, a spus fostul oficial superior al serviciilor de informații. „Îi antrenăm pe acești tipi de opt ani. Sunt foarte buni luptători. Acolo programul agenției ar putea avea un impact serios.”

De-a lungul anilor, programele de instruire CIA s-au dovedit „foarte eficiente”, a spus fostul director CIA.

Atât oficialii americani, cât și ucraineni cred că forțele ucrainene nu vor putea rezista unei invazii pe scară largă, potrivit foștilor oficiali americani. Dar reprezentanții ambelor țări cred, de asemenea, că Rusia nu va putea păstra controlul teritoriului la infinit din cauza rezistenței puternice din partea insurgenților ucraineni.

E posibil ca rușii să fi aflat deja totul despre programul secret

Problema e că, de ani de zile, oficialii americani se tem că, din cauza rețelei de spioni a Rusiei din cadrul serviciilor de informații ale Ucrainei, programul a fost, foarte probabil, compromis. Ucrainenii, bine conștienți de această problemă, au încercat să-i verifice pe cursanții plecați în SUA pentru a elimina orice posibilitate ca rușii să afle despre ce e vorba, potrivit foștilor oficiali.

Penetrarea serviciilor secrete ucrainene de către ruși este o problemă pe care CIA încearcă să o rezolve de multă vreme, potrivit foștilor oficiali ai serviciilor de informații. Agenția dorește „să lucreze numai cu unități ucrainene atent selectate – unele create la insistențele agenției – unități care au fost izolate de restul serviciilor de informații ale țării pentru a preveni Rusiei să le penetreze, potrivit foștilor oficiali, citați de Yahoo News.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola