Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum a atacat Marea Britanie un lider american pentru drepturile civile într-o campanie secretă de dezinformare
Articole online

Cum a atacat Marea Britanie un lider american pentru drepturile civile într-o campanie secretă de dezinformare

activist drepturi civile

Cum a atacat Marea Britanie un lider american pentru drepturile civile într-o campanie secretă de dezinformare

Guvernul britanic l-a vizat pe liderul american pentru drepturile civile Stokely Carmichael și a încercat să slăbească mișcarea Black Power prin campanii secrete de dezinformare, au dezvăluit documente recent declasificate.

Efortul a fost depus de o unitate secretă cunoscută sub numele de Departamentul de Cercetare a Informațiilor, cu sediul la Londra și care făcea parte din Ministerul Afacerilor Externe, care a creat și distribuit literatură din surse false ca parte a unui efort mai amplu de destabilizare a inamicilor din timpul Războiului Rece.

Deși s-a concentrat în primul rând asupra Uniunii Sovietice și Chinei, grupuri de eliberare de stânga și lideri pe care Marea Britanie îi vedea ca amenințări la adresa intereselor sale, descoperirile arată că IRD de la sfârșitul anilor 1960 a încercat să contracareze și ținte mai diverse.

„Putem vedea o încercare pe scară largă de a modela evenimentele de peste ocean, dar care se îndepărta de comunism și viza zone complet noi. Acest lucru arată amploarea, domeniul de aplicare și scara operațiunilor secrete de informații britanice”, a declarat Rory Cormac, expert în istoria subversiunii și a serviciilor de informații, care a găsit materialul în timpul cercetărilor pentru cartea sa recentă, How to Stage a Coup: And Ten Other Lessons from the World of Secret Statecraft” (Cum se face o lovitură de stat și alte zece lecții din lumea diplomației secrete).

Efortul împotriva lui Carmichael, un orator înflăcărat care a călătorit în Africa de Vest în parte pentru a scăpa de hărțuirea din partea agențiilor de aplicare a legii din SUA, urmărea să îl prezinte pe proeminentul lider Black Power ca pe un străin interlop în Africa, care îi disprețuia pe locuitorii continentului.

Cum au acționat britanicii

Aflat în principal în Guineea din iulie 1969, activistul în vârstă de 28 de ani devenise un susținător vocal al ideologiilor socialiste și panafricaniste, ceea ce i-a îngrijorat pe oficialii britanici.

Documentele arată că IRD a creat o falsă organizație vest-africană numită „Black Power – Africa’s Heritage Group”, care a produs un pamflet în care îl numea pe Carmichael „profet nepoftit din America” care nu avea ce căuta pe continent.

„Destul este destul – de ce Stokely trebuie să plece! – și să își facă treaba în altă parte”, scria în pamflet, susținând că Carmichael „țese o dâră sângeroasă de haos în numele Panafricanismului” și că este controlat de Kwame Nkrumah, liderul independenței și fostul președinte al Ghanei, care a fost înlăturat printr-o lovitură de stat în 1966.

Efortul IRD nu l-a atacat pe Carmichael ca fiind un pro-sovietic sau un marionetă comunistă, o linie de atac frecventă până atunci. În schimb, unitatea a căutat să își prezinte ținta ca pe un trădător al altor activiști Black Power, cu o atitudine condescendentă față de popoarele africane.

Prin venirea în Africa, Carmichael „a abandonat cauza” în SUA „care are mai multă nevoie de el decât noi” și a fost arogant să propovăduiască Black Power pe un continent „căruia îi aparține deja cu adevărat”, se spune în pamflet. De asemenea, se afirma că Carmichael era un „fanatic înflăcărat”, care părea să-și imagineze africanii ca fiind „sălbatici” și îl compara în mod nefavorabil cu alți activiști radicali care au sosit recent pe continent din SUA, cum ar fi Eldridge Cleaver, unul dintre primii lideri ai Panterelor Negre, care trăia în Algeria.

„Suntem capabili să ne formulăm propriile planuri pentru partea noastră în lupta pentru drepturi egale și libertate pentru omul de culoare de pretutindeni… iar când vom lansa „Black Power” va fi propria noastră marcă „African Power” și nu creația afro-americană pe care Stokely încearcă să ne-o impună”, se arată în declarația falsă.

Operațiunea de defăimare a lui Carmichael a fost susținută cu entuziasm de oficiali din cadrul IRD și din alte părți ale guvernului britanic, inclusiv din cadrul departamentului pentru Africa de Vest al Ministerului de Externe. Aceasta a avut loc pe fondul creșterii îngrijorării la Whitehall cu privire la mișcarea Black Power și în alte părți ale lumii. IRD era deosebit de îngrijorat de potențiala influență a mișcării în Caraibe.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola