SUA decide să revină în UNESCO și să achite cotizațiile, pentru a contracara influența chineză
Oficialii americani spun că decizia de a reveni a fost motivată de îngrijorarea că Republica Chineză umple golul lăsat de SUA în elaborarea politicilor UNESCO, în special în stabilirea standardelor pentru inteligența artificială și educația tehnologică în întreaga lume, potrivit AP.
Mutarea va fi supusă votului statelor membre ale UNESCO în următoarele săptămâni. Dar aprobarea pare o formalitate după aplauzele răsunătoare care au întâmpinat luni anunțul la sediul UNESCO din Paris. Nicio țară nu a ridicat obiecții față de revenirea unei țări care a fost cândva cel mai mare finanțator al agenției.
Statele Unite și Israelul au încetat să mai finanțeze UNESCO după ce aceasta a votat pentru includerea Palestinei ca stat membru în 2011. Administrația Trump a decis în 2017 să se retragă cu totul din agenție în anul următor, invocând prejudecăți anti-Israel de lungă durată și probleme de management.
Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a lucrat pentru a aborda aceste preocupări de la alegerea sa în 2017, iar acest lucru pare să fi dat roade.
- „Este un moment istoric pentru UNESCO”, a declarat ea luni. „Este, de asemenea, o zi importantă pentru multilateralism.″.
Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Management și Resurse, Richard Verma, i-a transmis săptămâna trecută o scrisoare lui Azoulay, formalizând planul de a se alătura din nou. El a remarcat progresele înregistrate în depolitizarea dezbaterilor despre Orientul Mijlociu și în reformarea managementului agenției, potrivit scrisorii depuse de mână, obținută de AP.
Decizia reprezintă un mare impuls pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, cunoscută pentru programul său privind Patrimoniul Mondial, precum și pentru proiectele de combatere a schimbărilor climatice și de învățare a fetelor să citească.
În timp ce apartenența palestinienilor la UNESCO a fost declanșatorul conflictului dintre SUA și agenție, revenirea sa este mai degrabă legată de influența crescândă a Chinei.
Subsecretarul de stat pentru management John Bass a declarat în martie că absența SUA din UNESCO a întărit China și „subminează capacitatea noastră de a fi la fel de eficienți în promovarea viziunii noastre asupra unei lumi libere”.
El a spus că UNESCO a fost esențială în stabilirea și modelarea standardelor pentru predarea tehnologiei și a științei în întreaga lume, „așa că, dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește competiția cu China din era digitală… nu ne putem permite să mai fim absenți”.
Decizia SUA nu se referă la statutul Palestinei
Deși este membră a UNESCO, pe teren, palestinienii sunt mai departe ca niciodată de independență. Nu au existat discuții de pace serioase de peste un deceniu, iar noul guvern al Israelului este plin de adepți ai liniei dure care se opun independenței palestiniene.
Ambasadorul palestinian la UNESCO nu a comentat decizia americană. Singurul emisar care nu a fost plin de laude a fost ambasadorul Chinei, Jin Yang. Acesta a remarcat impactul negativ al absenței SUA și și-a exprimat speranța că această mișcare înseamnă că Washingtonul este serios în privința multilateralismului.
„A fi membru al unei organizații internaționale este o chestiune serioasă și sperăm că revenirea SUA de data aceasta înseamnă că recunoaște misiunea și obiectivele organizației”, a declarat ambasadorul.
Directoarea UNESCO Azoulay, care este evreică, a fost lăudată pe scară largă pentru eforturile sale personale de a crea un consens între diplomații iordanieni, palestinieni și israelieni în jurul unor rezoluții sensibile ale UNESCO. Ea s-a întâlnit cu democrații și republicanii din Congres pentru a explica aceste eforturi. Datorită acestor negocieri bipartizane, ea și-a exprimat încrederea că decizia SUA de a se întoarce este pe termen lung, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale de anul viitor.