Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA au impus noi sancțiuni Bulgariei pe Legea Magnitsky
Articole online

SUA au impus noi sancțiuni Bulgariei pe Legea Magnitsky

Bulgaria

SUA au impus noi sancțiuni Bulgariei pe Legea Magnitsky

Lista anunțată recent îi include pe foștii miniștri bulgari Vladislav Goranov (finanțe) și Rumen Ovcharov (economie), pe foștii șefi ai Centralei Nucleare de la Kozlodui, Ivan Genov și Alexander Nikolov, precum și pe acuzatul de spionaj în favoarea Rusiei, Nikolai Malinov, șeful Asociației „Rusofili”. Separat, Marea Britanie a luat măsuri împotriva lui Delian Peevski și Vasil Bojkov, deja sancționați pe Legea Magnitsky în urmă cu doi ani.

În timpul sancțiunilor anterioare, au fost solicitate informații și despre Peevski. Această strategie a coincis complet cu acțiunile Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, care a cerut, de asemenea, SUA să spună în ce fel de acțiuni de corupție a fost implicat parlamentarul lor.

Desigur, Parchetul Bulgariei nu a constatat niciun fel de nereguli. Verificarea a fost sistată de ziua lui de naștere, anul trecut. La anunțarea celei de-a doua serii de sancțiuni, în urmă cu câteva luni, în încercarea de a se justifica, procuratura a spus că el a fost verificat de o serie de instituții. Rezultatul este că nu există încălcări.

În ceea ce-l privește pe Bojkov, tonul este diferit. Se explică faptul că el este inculpat într-un dosar de grupare infracțională. Acest proces nu duce iar nicăieri, deoarece șeful jocurilor de noroc se află de ani de zile în străinătate.

Acum, procuratura precizează că tocmai sancțiunile SUA au fost cele care au dus la demararea celor cinci verificări noi. Nu va fi o surpriză dacă vor ajunge ca precedentele, adică fără niciun rezultat.

„Fișierele sunt verificate în vederea culegerii de date privind infracțiunile comise de cetățenii bulgari în temeiul Codului penal bulgar. Dacă se vor stabili date despre astfel de infracțiuni, acestea ar intra în domeniul de aplicare al Convenției ONU împotriva corupției. Informațiile de la autoritățile americane cu competențe în domeniu ar ajuta la clarificarea subiectului inspecțiilor inițiate și pentru o posibilă urmărire penală viitoare”, a scris procuratura.

Procuratura a încercat să explice că au fost deja întreprinse acțiuni împotriva celor cinci

Goranov, de exemplu, a fost arestat împreună cu liderul GERB, Boiko Borisov, anul trecut într-un caz de șantaj împotriva lui Bojkov. Procuratura a explicat apoi că întreaga procedură a fost viciată de Ministerul Afacerilor Interne și toate acțiunile trebuiau efectuate din nou. Apoi a încetat să mai vorbească despre subiect. Abia după anunțul autorităților americane s-a spus că a fost trimisă o cerere de interogare prin videoconferință a lui Bojkov. Asta are loc la doi ani după ce el a dezvăluit că a fost șantajat de fostul ministru de finanțe pentru milioane.

Ovcharov este inculpat, dar dosarul împotriva lui nu are nicio legătură cu acțiuni de corupție. A fost acuzat din cauza unei afaceri neprofitabile legate de minele Bobov Dol. Procesul este încă pe rol. Malinov este judecat pentru spionaj, dar acest proces nu s-a încheiat nici în primă instanță. Parchetul mai susţine că sunt cercetate şi acţiunile foştilor şefi ai Centralei Nucleare Kozlodui. Nu s-a anunțat că le-ar fi fost prezentate acuzații.

Registration

Aici iti poti reseta parola