Descoperirea din 1961
La Institutul Wistar în 1958, Hayflick a început să studieze dacă virușii ar putea provoca sau nu cancer unui om. De aceea, el a extras virușii despre care se spune că ar cauza cancer și i-a plasat în celule umane sănătoase pentru a vedea dacă are loc vreo mutație.
Celulele nu erau moarte deoarece se metabolizau în continuare, însă nu se mai divizau. După ce s-a uitat la alte culturi de celule, a observat că majoritatea dintre ele vor înceta să se înmulțească. După ce a descoperit acest lucru despre celule, Hayflick a oprit cercetarea celulelor canceroase și s-a concentrat asupra a ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de gerontologie, studiul procesului de îmbătrânire.
În 2 ani de cercetare, el a descoperit că îmbătrânirea celulară era legată de vârsta corpului nostru și acesta ar fi fost motivul pentru care trăim doar în jur de 125 de ani. Lucrarea sa a fost publicată în 1961, intitulată „Cultivarea în serie a tulpinilor de celule diploide umane”. Într-un alt studiu efectuat, el a analizat celulele colectate din diferite părți ale corpului și a comparat celulele colectate de la adulți și fetuși.
Odată ce toate celulele s-au oprit, au degenerat și au murit. Același lucru se aplică și oamenilor ce ajung la o vârstă înaintată, aceasta fiind cauza morții naturale. Corpul degenerează și, prin urmare, moare.
Studiu realizat în urma unui alt studiu
Studiul realizat de Heyflick în 1961, unde a încercat să vadă de câte ori o celulă se poate duplica și diviza într-o cultură celulară, a sesizat că la terminarea celei de-a 50-a duplicare, celula se oprește și începe rapid procesul de descompunere.
Aceasta este o reprezentare perfectă a procesului de îmbătrânire umană. Cu timpul, pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre se slăbesc, la fel și toate simțurile, cum ar fi vederea sau auzul și, cel mai important, procesul de vindecare a oricărei răni este încetinit datorită celulelor care necesită mai mult timp pentru a se regenera.
Dacă nu ar fi fost Heyflick, probabil că nu am fi înțeles procesul de îmbătrânire. Desigur, există studii mult mai noi care oferă o explicație mai bine definită a procesului de îmbătrânire. În acest caz, nu a fost chiar un accident, ci un mic detaliu în cadrul unui alt studiu care ar fi putut fi pur și simplu supravegheat.