Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Strania relație dintre Principesa Ileana și Emil Bodnăraș. Dej despre Ferdinand: El nu a fost decât rege, eu sunt poporul!
Articole online

Strania relație dintre Principesa Ileana și Emil Bodnăraș. Dej despre Ferdinand: El nu a fost decât rege, eu sunt poporul!

Principesa Ileana spune câteva ceva și despre unii lideri comuniști, ca Gheorghe Gheorghiu Dej, Emil Bodnăraș, Lucrețiu Pătrășcanu, pe care i-a cunoscut în acea vreme.

Mergând la mare, unde se afla Gheorghiu Dej, care era ministru în guvernul Petru Groza, ca să-i vorbească despre situația fondurilor Crucii Roșii, principesa s-a scuzat că îl face să întârzie și pleacă trenul cu care liderul comunist urma să meargă la București.

Deja i-a spus că trenul îl va aștepta cât este nevoie.

Surprinsă de replică, Ileana îi zice că tatăl ei, Regele Ferdinand, nu și-ar fi permis niciodată să comande ca un tren să-l aștepte.

Dej i-a tăiat-o scurt: „El nu a fost decât rege, eu sunt poporul!”.

În februarie 1945, Principesa Ileana a cunoscut la spitalul din Bran un „domn important”, care-l însoțea pe generalul Vasiliu Rășcanu, sosit în inspecție.

A stat de vorbă cu el și i-a spus despre extinderea spitalului.

Domnul de la București s-a prezentat, la sfârșit, dar principesa nu i-a înțeles numele.

I-a spus că este secretarul Partidului Comunist și că se bucură că a venit, că și-a schimbat părerea despre ea:

„Când vom ajunge la putere, amintiți-vă de mine. O să fac tot ce pot să vă ajut!”.

Era Emil Bodnăraș, care s-a ținut de cuvânt.

Când chirurgul-șef de la spitalul din Brașov a fost arestat, Ileana i-a scris lui Bodnăraș, iar acesta a rezolvat problema.

Mai mult, a intervenit pe lângă Ministerul Sănătății pentru ca spitalului din Bran să-i fie acordat tot ajutorul necesar.

Când generalii care au luptat pe Frontul de Est au fost condamnați la moarte, Ileana a intervenit din nou Bodnăraș.

S-au întâlnit noaptea, în secret, acasă la liderul comunist, fără ca nimeni să știe.

Ileana a încercat să-l convingă pe Bodnăraș că ar fi rău pentru Partidul Comunist să-și înceapă guvernarea în sânge.

În cele din urmă, el i-a spus că, dacă Regele nu va semna sentința, va susține punctul ei de vedere. Pedeapsa la moarte a generalilor a fost comutată la închisoare pe viață.

Apoi, la începutul anului 1946, o dată cu finalul grevei regale, Bodnăraș a invitat-o pe Principesă la o petrecere la el acasă, pentru a face cunoștință cu restul guvernului.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola