Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Coloniștii nordici au importat lemn din America de Nord în Groenlanda
Articole online

Coloniștii nordici au importat lemn din America de Nord în Groenlanda

lemn

Coloniștii nordici au importat lemn din America de Nord în Groenlanda

Groenlanda, sau Grœnland în limba nordică veche, a fost colonizată de exploratori norvegieni și islandezi în 985 sau 986 d.Hr. Coloniștii au înființat două colonii pe coasta de sud-vest: Așezarea estică sau Eystribyggð, în ceea ce este astăzi Qaqortoq, și așezarea vestică sau Vestribygð, în apropiere de Nuuk de astăzi.

Într-un studiu publicat în revista Antiquity, arheologii de la Universitatea din Islanda au efectuat o analiză a taxonului lemnului pe bucăți de lemn găsite în fermele nordice din secolele XI-XIV d.Hr.

Scopul studiului este de a face diferența între lemnul autohton, lemnul importat și lemnul de derivă, relevând că 0,27% din lemn era fără echivoc de import, inclusiv stejar, fag, cicuta și pinul Jack. Alți 25% din lemnul total era fie importat, fie lemn de derivă, inclusiv larice, molid, pin silvestru și brad.

Din cauza resurselor limitate din Groenlanda, s-a sugerat mult timp că aceștia au importat bunuri și materiale precum fierul și lemnul, însă studiul a dezvăluit acum că aceste resurse au fost importate de la o distanță mult mai mare decât se credea anterior.

Deoarece cucuta și pinul Jack nu erau prezente în Europa de Nord la începutul celui de-al doilea mileniu d.Hr., singura concluzie care se poate trage este că acestea trebuie să fi provenit din America de Nord. Acest lucru confirmă, de asemenea, sagas nordice, care descriu cum exploratorii Leifur heppni, Þorleifur karlsefni și Freydís au adus lemn din Vínland în Groenlanda.

De asemenea, lemnul provenea din Europa, inclusiv stejarul, fagul și pinul scoțian. Este posibil ca o parte din lemnul european să fi venit sub formă de artefacte prefabricate, cum ar fi doagele de butoi, în timp ce lemnul reutilizat de pe nave ar fi putut fi adus pentru a fi folosit la construcția de clădiri.

Potrivit cercetătorilor:

„Prezența lemnului nord-american arată că nordicii din Groenlanda au avut mijloacele, cunoștințele și vasele adecvate pentru a traversa Strâmtoarea Davis spre coasta de est a Americii de Nord cel puțin până în secolul al XIV-lea”.

Registration

Aici iti poti reseta parola