Statul care a început comerțul cu sclavi din Africa. Au existat mișcări aboliționiste?
A implicat transportul forțat a milioane de africani peste Oceanul Atlantic către Americi, unde au fost vânduți ca sclavi și forțați să lucreze în plantații și în mine. Originile comerțului cu sclavi pot fi urmărite până la sfârșitul secolului al XV-lea, când exploratorii portughezi au început să exploreze coasta Africii de Vest. La acea vreme, în Africa exista deja un comerț cu sclavi înfloritor, sclavii fiind tranzacționați pentru diverse bunuri, cum ar fi textile, arme și cai.
Portughezii și-au dat seama curând de potențialul economic al comerțului cu sclavi și au început să cumpere sclavi de la negustorii africani pentru a lucra în plantațiile lor din ținuturile nou descoperite ale Braziliei și Caraibe. Pe măsură ce alte puteri europene precum Spania, Anglia și Franța au început să înființeze colonii în America, cererea de forță de muncă ieftină a crescut exponențial.
Comerțul cu sclavi a devenit o afacere foarte profitabilă, comercianții europeni cumpărând sclavi de la comercianții africani și transportându-i peste ocean în condiții insalubre.
Odată sosiți în America, sclavii erau vânduți la licitații celui care oferea prețul mai mare
Au fost apoi nevoiți să muncească ore lungi în condiții grele. Sclavii erau considerați proprietate personală și erau tratați ca atare, proprietarii având control complet asupra vieții lor. Au fost supuși abuzurilor fizice și sexuale, iar orice încercare de evadare a fost întâmpinată cu pedepse severe.
Comerțul cu sclavi a avut un impact devastator asupra Africii, deoarece milioane de oameni au fost îndepărtați cu forța din casele și familiile lor. Pierderea atâtor bărbați și femei a avut un efect profund asupra societăților africane, ducând la o scădere a populației și o slăbire a structurilor tradiționale de putere. Comerțul cu sclavi a contribuit, de asemenea, la creșterea economiilor europene, deoarece forța de muncă ieftină furnizată de sclavi a permis dezvoltarea unor industrii profitabile precum zahărul, tutunul și bumbacul.
În ciuda imensei bogății generate de comerțul cu sclavi, mulți erau cei care i s-au opus pe motive morale. Mișcările aboliționiste au început să apară în Europa și în Americi la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, cerând încetarea comerțului și emanciparea sclavilor. Mișcarea a câștigat avânt în urma revoluției din Haiti, în care africanii înrobiți s-au ridicat împotriva stăpânilor lor francezi și au înființat prima națiune neagră independentă din lume. În 1807, Parlamentul britanic a adoptat Legea privind comerțul cu sclavi, care scotea în afara legii acest tip de comerț. Alte puteri europene au urmat exemplul, iar la mijlocul secolului al XIX-lea, comerțul cu sclavi fusese în mare parte abolit. Cu toate acestea, sclavia în sine a continuat să existe în multe părți ale Americii, sclavii fiind folosiți pentru a lucra în plantații și în mine până la mijlocul secolului al XIX-lea.