Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi statui descoperite la Göbekli Tepe și Karahan Tepe. Cea mai veche pictură cunoscută din perioada mezolitică
Articole online

Noi statui descoperite la Göbekli Tepe și Karahan Tepe. Cea mai veche pictură cunoscută din perioada mezolitică

statuie

Noi statui descoperite la Göbekli Tepe și Karahan Tepe. Cea mai veche pictură cunoscută din perioada mezolitică

Göbekli Tepe este un complex ritualic antic din regiunea Anatolia din Turcia, considerat a fi cel mai vechi templu mezolitic cunoscut până în prezent de către specialiștii în arheologii.

Structurile principale identificate au fost datate în Neoliticul Pre-Pottery A (PPNA), din jurul mileniului 10 î.Hr. și alte rămășițe de clădiri mai mici din Neoliticul Pre-Pottery B (PPNB), datate în mileniul 9 î.Hr.

La aproximativ 40 km distanță se află situl Karahan Tepe, un alt complex ritualic care corespunde neoliticului pre-pottery. Karahan Tepe are elemente arhitecturale similare cu stratul II de la Göbekli Tepe, cum ar fi 266 de stâlpi cu caracteristici în formă de T.

Săpăturile recente, care fac parte din „Proiectul Dealurile de Piatră” („Taș Tepeler Projesi”), au scos la iveală noi elemente arhitecturale și statui monumentale, cea mai notabilă fiind o statuie de mistreț pictată la Göbeklitepe, decorată cu pigment roșu, alb și negru.

Potrivit cercetătorilor, statuia de mistreț este una dintre cele mai vechi statui pictate cunoscute din perioada mezolitică, care se afla pe o bancă de piatră decorată cu un simbol în formă de „H”, o semilună, doi șerpi și reprezentări de chipuri umane.

pasăre

La Karahan Tepe, echipa a găsit o statuie înaltă de 2,3 metri, descrisă ca fiind „una dintre cele mai impresionante exemple de artă preistorică”. 

Excavațiile din apropiere au descoperit, de asemenea, o statuie de pasăre care arată clar ciocul, ochii și aripile, despre care echipa sugerează că reprezintă un vultur. Săpăturile anterioare au descoperit și alte reliefuri de animale care înfățișează: șerpi, insecte, păsări, capul și picioarele unui iepure, picioarele din spate și coada unei gazele și picioarele din spate ale unui animal neidentificat.

Registration

Aici iti poti reseta parola