Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Statele Unite înapoiază artefactul furat din Irak
Articole online

Statele Unite înapoiază artefactul furat din Irak

O tabletă de lut, veche de 3.500 de ani, care valorează 1,7 milioane de dolari, a fost returnată Irakului de către Statele Unite, după ce a fost confiscată de la compania Hobby Lobby.

Un rapt istoric

 „Tableta de vis Gilgamesh”, inscripționată cu o bucată din „Epopeea lui Gilgamesh”, unul dintre cele mai vechi texte religioase din lume, a fost jefuită dintr-un muzeu irakian după începerea Războiului din Golf în august 1990, intrând pe piața din Statele Unite în 2007.

Hobby Lobby a cumpărat tableta în cadrul unei licitații din 2014, intenționând să o afișeze într-un muzeu din Washington, dar Departamentul de Justiție al Statelor Unite a confiscat obiectul în 2019, anunțând că va preda tableta țării din care provine.

„Prin returnarea acestor obiecte dobândite ilegal, autoritățile din Statele Unite și Irak permit poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria lor”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO. „Această restituire excepțională este o victorie majoră asupra celor care mutilează patrimoniul și apoi fac trafic cu el pentru a finanța violența și terorismul”.

Războiul a creat o creștere semnificativă la nivel mondial privind distrugerea patrimoniului cultural, în ultimii zece ani, traficanții făcând contrabandă cu lucrări de artă achiziționate ilegal din zone de conflict pentru a le vinde cu sume atrăgătoare.

„Epopeea lui Gilgamesh” a fost scrisă în limba akkadiană pe 12 tablete. Povestea spune cum Gilgamesh, regele Uruk, se lupta cu un uriaș, ca ulterior să ajungă să se împrietenească cu el. O parte a poveștii a fost descoperită pentru prima dată în 1853, printre ruinele unei vechi biblioteci mesopotamiene din Ninive, textul său fiind tradus de George Smith.

Povestea lui Gilgamesh

 Partea din povestea tradusă de Smith a descris o mare inundație, o navă ancorată în vârful unui munte și o pasăre trimisă să caute pământ. Smith a fost atât de încântat de poveste, încât se pare că și-ar fi rupt hainele de entuziasm.

Descoperirea lui Smith a unei povești asemănătoare cu arca lui Noe a provocat senzație, fiind trimis să dezgroape și celelalte bucăți ale tabletei. Fragmentele găsite au completat povestea inundației, devenind astfel „Epopeea lui Ghilgameș”.

Tableta de vis Gilgamesh este numită astfel deoarece conține un segment al epopeii în care Gilgamesh povestește visele mamei sale, zeița sumeriană Ninsun. Tableta este unul dintre multele artefacte de contrabandă predate autorităților federale de Hobby Lobby.

Registration

Aici iti poti reseta parola