Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Demeter, cea mai amabilă Zeiță din Olimp, era sora mai mare a lui Zeus
Articole online

Demeter, cea mai amabilă Zeiță din Olimp, era sora mai mare a lui Zeus

Ea era zeița olimpiană a recoltei; prin urmare, era venerată de fermieri și agricultori.

Fiica lui Cronos și a lui Rea, Demeter a fost sora mai mare a lui Zeus.

Ea a fost, de asemenea, patronul cultului misterului, care, spre deosebire de alte culte, le-a promitea credincioșilor săi o cale spre o viață de dincolo mai binecuvântată.

Ca și alte zeițe, Demeter a avut și descendenți, cea mai faimoasă dintre ele fiind Persefona, care este legată de mitul anotimpurilor schimbătoare. Persefona și Dionis s-au născut din împerecherea dintre Demeter și Zeus. Demeter a avut atât parteneri muritori, cât și divini cu care a avut mulți copii, dar, dintre ei, Persefona era favorita, zeița Primăverii.

Mama și fiica erau mereu împreună, asta până când într-o zi Hades, zeul Infernului, le-a văzut și s-a îndrăgostit de Persefona.

Anotimpurile în schimbare: Demeter și Persephone

Cu seducția invicibilă a zeului grec obișnuit, Hades a răpit-o pe Persefone și a adus-o în Infern.

Disperată, Demeter a rătăcit prin lume în căutarea fiicei sale și a început să-și neglijeze îndatoririle, lăsând ca lumea să fie înghițită de iarnă.

Când Demeter a descoperit adevărul despre dispariția fiicei sale preferate, s-a dus la Zeus și a amenințat că va face lumea infertilă pentru totdeauna dacă nu-i aduce înapoi copila.

Din păcate, legătura dintre Hades și Persefona nu mai putea fi ruptă, așa că s-a decis ca Persefona să petreacă o parte a anului în Infern și restul anului cu mama ei.

Acest mit a fost folosit de greci pentru a explica schimbarea anotimpurilor.

Ori de câte ori Persefona mergea la Demeter, florile înfloreau și solul devenea fertil, primăvara și vara.

Însă, ori de câte ori se întorcea în Infern, lumea devenea infertilă și rece, toamna și iarna.

Au existat cazuri în care oamenii au primit și pedeapsa ei divină, unul fiind cel a lui Erysichthon, un bărbat care a tăiat sfânta dumbravă a lui Demeter și pentru aceasta l-a blestemat la o foame neîntreruptă.

Totuși, în comparație cu pedepsele date de ceilalți zei, acest lucru pare blând.

Agricultura a dus la crearea primelor așezări umane și astfel Demeter, potrivit mitologiei, a jucat un rol proeminent în apariția primelor orașe. Ea și-a câștigat reputația de cea mai iubită zeiță a grecilor.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola