Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Stanley Ann Dunham, mama lui Barack Obama, o femeie albă din Kansas
Articole online

Stanley Ann Dunham, mama lui Barack Obama, o femeie albă din Kansas

Barack Obama a descris-o ca „o femeie albă din Kansas” la Convenția Națională Democrată din 2008. Dar Stanley Ann Dunham nu fusese doar mama lui Barack Obama.

Ea a inițiat un model de microcredit care a scos milioane de oameni din Pakistan și Indonezia din sărăcie. Finanțat de US Aid for International Development (USAID) și Banca Mondială, guvernul indonezian îl păstrează și astăzi.

Tinerețea lui Stanley Ann Dunham

Născută la 29 noiembrie 1942, în Wichita, Kansas, Stanley Ann Dunham era singură la părinți. Tatăl ei, Stanley Armor Dunham, i-a dat numele lui pentru că își dorea un băiat.

Familia sa s-a mutat frecvent datorită muncii tatălui ei pentru armata Statelor Unite înainte de a se stabili pe Insula Mercer din statul Washington în 1956, unde Ann a excelat în liceu.

Un prieten din liceu spunea: „Am fost liberali înainte să știm ce sunt liberalii”.

Întâlnirea cu Barack Obama Sr.

Familia s-a mutat din nou după absolvirea lui Dunham în 1960, la Honolulu. A fost o mișcare care vamarca tot restul vieții lui Ann Dunham.

S-a înscris la Universitatea Hawaii din Manoa și a întâlnit un bărbat pe nume Barack Obama Sr., în timp ce participa la un curs de limba rusă.

Într-un an, cei doi s-au căsătorit.

Dunham era însărcinată în trei luni când s-au căsătorit la 2 februarie 1961.

 În timp ce ambele familii s-au opus căsătoriei, Dunham a fost fermă pentru că era îndrăgostit.

Ea l-a născut pe Barack Hussein Obama pe 4 august.

A fost o mișcare decizie radical într-un moment în care aproape două duzini de state americane interziceau încă căsătoria interrasială.

În cele din urmă, cuplul s-a separat.

Dunham a studiat la Universitatea din Washington un an, înainte de a se întoarce în Hawaii, iar Obama s-a înscris la Harvard.

Au divorțat în 1964.

Când s-a întors în Hawaii pentru a-și lua licența în antropologie, a solicitat ajutorul părinților săi pentru creșterea tânărului Barack. Repetându-și trecutul recent, s-a îndrăgostit din nou de un coleg  student.

Lolo Soetoro era un student din Indonezia, iar el și Dunham erau căsătoriți până la sfârșitul anului 1965.

 Viața în Indonezia ca mamă a lui Barack Obama

Barack Obama avea șase ani când mama sa i-a mutat la Jakarta în 1967. L-a însoțit peproaspătul ei soț, care s-a întors acasă, mutarea fiind potrivită efortului lui Dunham de a obține o diplomă de master.

Ea și-a înscris fiul în cele mai bune școli pe care le-a putut găsi, obligându-l să urmeze cursuri limba engleză prin.

 Între timp, Soetoro a fost în armată și apoi a s-a ocupat cu consultanța guvernamentală.

Dunham a început să lucreze pentru o organizație binatională finanțată de USAID, numită Lembaga Indonesia-Amerika, în ianuarie 1968.

A învățat angajații guvernamentali engleză timp de doi ani, înainte de a merge pentru a instrui profesori la Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Management.

Și în curând a rămas însărcinată și a născut-o pe sora lui Barack Obama, Maya Soetoro-Ng, la 15 august 1970.

Dar după patru ani în Jakarta, Dunham și-a dat seama că educația fiului ei va fi mai bună în Hawaii.

Jonglând atât cu munca, cât și cu o teză de licență axată pe fierărie și sărăcia rurală, ea a decis să-l trimită pe Obama, în vârstă de 10 ani, la Honolulu să locuiască cu bunicii săi, în 1971

Lucrarea de pionierat în antropologie a lui Ann Dunham

Cu fiul ei la școala Punahou din Hawaii, iar fiica ei rămânând cu rudele indoneziene, Ann Dunham s-a concentrat asupra muncii.

Ea a învățat fluent javaneza și și-a defășurat munca de teren în satul Kajar, luându-și masteratul de la Universitatea din Hawaii în 1975.

Dunham și-a continuat activismul de ani de zile. A învățat localnicii cum să țeasă și a început să lucreze pentru Fundația Ford în 1976 unde a dezvoltat un model de microcredit care a ajutat artizanii săraci, precum fierarii, să obțină împrumuturi pentru a-și lansa afacerile.

Munca ei a fost finanțată de USAID și Banca Mondială, iar Dunham a rafinat industriile meșteșugărești indoneziene tradiționale în undele alternative moderne și durabile.

Din 1986 până în 1988 a lucrat ân Pakistan, la unele dintre primele proiecte de microcredit pentru femei și artizani săraci. Când s-a întors în Indonezia, a stabilit programe similare care sunt încă în uz guvernul indonezian astăzi.

Dunham și-a obținut doctoratul, în 1992, și a scris o disertație în care a folosit toate cercetările sale de două decenii despre sărăcia rurală, meseriile locale și sistemele financiare care ar putea fi aplicate celor săraci din mediul rural.

Acesta are 1.403 de pagini și se concentra asupra inegalității muncii bazate pe gen și a comerțului antic de fierărie.

Moartea și moștenirea lui Ann Dunham

Ea a fost unul dintre puținii antropologi de la acea vreme care au recunoscut că sărăcia în lumea în curs de dezvoltare este legată mai degrabă de lipsa resurselor, decât de diferențele culturale cu țările bogate. Deși astăzi aceasta este acceptată pe scară largă, a durat ani până când a devenit larg înțeleasă.

Dunham s-a mutat la New York în 1992 pentru a lucra coordonator de politici pentru Women’s World Banking, care este astăzi cea mai mare rețea de bănci și instituții de microfinanțare din lume.

În 1995, a fost diagnosticată cu cancer uterin. A murit la Manoa, Hawaii, pe 7 noiembrie 1995, la doar de 53 de ani.

Ultimul ei an a fost petrecut luptând cu compania de asigurări susținând că cancerul ei era o „afecțiune preexistentă” și încercând să primească rambursări pentru tratament.

Barack Obama va cita mai târziu această experiență ca fiind baza pentru impulsul său pentru reforma asistenței medicale.

Apoi, la mai bine de un deceniu după ce a împrăștiat cenușa mamei sale în apele Pacificului de lângă Hawaii, Barack Obama a fost ales președinte – inspirat de „o femeie albă din Kansas”.

Foto sus: Ann Dunham cu tatăl și cei doi copii

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola