Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Sponsorizarea pensionului de fete sărace, impusă de stat, bagă Biserica Sf. Spiridon-Nou în faliment
Articole online

Sponsorizarea pensionului de fete sărace, impusă de stat, bagă Biserica Sf. Spiridon-Nou în faliment

În a doua jumătatea a veacului al XVIII-lea se pune temelia unui lăcaș dumnezeiesc pe Podul Beilicului, astăzi Calea Șerban Vodă, din București.

În 1847, însă, printr-un afiș domnesc, s-a hotărât ca înzestrarea să nu se mai facă, iar epitropia să dea o ubvenție fixă de 24.000 lei anual pentru întreținerea unui pension de fete sărmane, vărsând suma în casa Eforiei Școalelor.

După câțiva ani, subvenția s-a sporit șa 40.000 lei anual.

Cum se ieșea din prevederile testamentului și pentru că nu se ținea nicio socoteală de cuntumul prisosului de venit anual și cum epitropia, cu prilejul reclădirii bisericii în 1852, a avut nevoie de noi cheltuieli, n-a putut să plătească subvenția pe mai mulți ani.

În 1872, Ministerul de Finanțe face socoteala și găsește că epitropia datorează statului din această subvențiune suma de 459.227 lei și 73 de bani.

Pentru plata acestei datorii epitropia este autorizată să facă un împrumut la Casa de Depuneri de 500.000 lei.

Epitropia n-a putut să plătească regulat procentele de 7 la sută la acest împrumut, așa încât Casa de Depuneri s-a văzut silită să-i urmărească toate veniturile, iar biserica a trebuit să stea închisă mai mulți ani.

În 1880, odată cu venirea lui Scarlat I. Ghica ca epitrop, administrația bisericii datora suma de 621.519 lei și 30 bani la Casa de Depuneri și 119.000 lei pretinși de stat ca subvenție pentru școala de fete pe cinci ani.

Cum o asemnea stare de lucruri era de natură să compromită întreaga avere a bisericii, epitropia a fost autorizată prin lege să facă un nou împrumut de 600.000 lei și să fie scutită de subvenția pentru școala de fete timp de patru ani.

În chipul acesta s-a putut pune în regulă finanțele bisericii și i s-a dat putința să îndeplinească datoriile impuse de testatori.

 

Sursa: Dr. George Potra, Biserica Sf. Spiridon-Nou

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA