Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Spirala datoriilor României e abia la început. Ce ne aduce trecerea la economia verde
Articole online

Spirala datoriilor României e abia la început. Ce ne aduce trecerea la economia verde

Dacă Musk e încă în dubiu cu privire la această problemă, Uniunea Europeană se pregătește, însă, să facă investiții fabuloase, care probabil vor provoca o creștere substanțială al gradului de îndatorare al României. Dacă vi s-a părut uriașă creșterea datoriilor pe timpul pandemiei, ar fi bine să aflați ce ne mai așteaptă.

UE se pregătește să facă investiții fabuloase în energia nucleară

Comisarul european pentru piața internă Thierry Breton afirmă că Uniunea Europeană va trebui să investească 500 de miliarde de euro în noua generație de centrale nucleare „până în 2050”.
Breton, care pledează în favoarea etichetării ecologice a energiei nucleare, spune că nu e vorba, însă, numai de construirea unor unități noi, ci și de modernizarea celor aflate deja în exploatare. „Centralele nucleare existente vor necesita investiții de 50 de miliarde de euro până în 2030. Și 500 de miliarde până în 2050 pentru cele de nouă generație!”, spune comisarul francez într-un interviu pentru săptămânalul francez Le Journal du dimanche.
Pe 31 decembrie, Comisia Europeană a dat publicității un proiect de etichetare verde pentru centralele nucleare și pe gaze, care urmărește să faciliteze finanțarea instalațiilor care contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Această clasificare, sau „taxonomie”, definește domeniile de investiții care vor beneficia de etichete verzi. Totuși, obiectivul european de neutralitate carbon în 2050 presupune mobilizarea unor investiții colosale: taxonomia este concepută pentru a permite obținerea de finanțare în condiții favorabile. Pentru Thierry Breton, „includerea energiei nucleare în taxonomie este, prin urmare, crucială pentru a permite sectorului să atragă tot capitalul de care va avea nevoie”.

„Revoluție industrială e de o amploare fără precedent”

Evident, investițiile în energie nucleară nu sunt decât o mică parte a efortului financiare.
„Tranziția ecologică va duce la o revoluție industrială la o scară fără precedent. Pe lângă o cursă de capital între diferitele surse de energie – numai energiile regenerabile vor trebui să mobilizeze 65 de miliarde de euro pe an ca investiții, de exemplu. Și va fi necesar să se adauge la acestea 45 de miliarde de investiții anuale pentru achiziționarea de infrastructuri de rețea suplimentare”, a estimat Breton.
În timp ce 26% din energia electrică produsă astăzi în UE este produsă de centralele nucleare, comisarul european pentru piață internă estimează că „energia nucleară va reprezenta cel puțin 15% din total (din mixul energetic) în 2050”.

Scandalul asupra energiei nucleare e în toi

Energia nucleară, pe care măcar se poate conta tot timpul anului, spre deosebire de cea solară și eoliană, face încă subiectul unui scandal uriaș între cele două țări care aspiră la hegemonia UE.

O duzină de țări – cu Franța în frunte – promovează activ energia nucleară în fața unor state foarte reticente precum Germania sau Austria. Comisia a trimis statelor membre proiectul său de text, dezbătut luni de zile și încă provizoriu, pe 31 decembrie. Textul stabilește condiții, în special o limită de timp: pentru construcția de noi centrale atomice, proiectele urmând să obțină autorizație de construire înainte de 2045, scrie Le Figaro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola