Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Istoria secretă > Spionii israelieni o dau rău în bară cu Operațiunea Susannah, iar ministrul Lavon e scos țap ispășitor de Ben Gurion
Exclusiv online

Spionii israelieni o dau rău în bară cu Operațiunea Susannah, iar ministrul Lavon e scos țap ispășitor de Ben Gurion

Gruparea care a pus în practică Operațiunea Susannah fusese înființată încă din 1948, când evrei egipteni fuseseră recrutați de către agentul Avraham Dar, care intrase în Egipt sub identitatea unui englez, John Darling.

La șase ani după evenimente, adevărul despre afacerea Lavon a apărut din întâmplare. Totul fusese pus la cale de Ben Gurion și protejații lui. Întâmplarea a fost că un martor la un proces din 1960 să spună, doar în trecere, că a văzut o semnătură falsificată a lui Lavon pe un document din 1954 care se referea la un „eșec al forțelor de Securitate”.

Lavon, ajuns șeful puternicei Histradut Trade Union Federation, a cerut imediat o anchetă completă. Ben Gurion s-a opus cu toate puterile dar guvernul a făcut oricum ancheta peste capul lui.

Cercetările au arătat că semnătură lui Lavon a fost într-adevăr falsificată și că Lavon a fost folosit ca țap ispășitor într-o operațiune începută de Ben Gurion cu mult înainte.

 În ziua de Crăciun a anului 1960, guverunl Israelian l-a exonerat în unanimintate pe Lavon.

Ben Gurion a fost furios la culme. A dat un ultimatum pentru Partidului Muncitorilor să-l înlăture pe Lavon, a plecat dintr-o ședința de guvern și a demisionat. Lavon a demisionat și el dar a câștigat o victorie morală. Au fost și manifestații studențești în favoarea lui.

Afacerea a zguduit conducerea statului, a divizat opinia publică, a forțat alegeri anticipate și a contribuit la retragerea treptată a lui Ben Gurion din viață publică.

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola