Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sovieticii pun un capăt brutal revoluției maghiare din 1956
Articole online

Sovieticii pun un capăt brutal revoluției maghiare din 1956

revolutie

Sovieticii pun un capăt brutal revoluției maghiare din 1956

Problemele din Ungaria au început în octombrie 1956, când mii de protestatari au ieșit în stradă cerând un sistem politic mai democratic și eliberarea de sub opresiunea sovietică. Ca răspuns, oficialii Partidului Comunist l-au numit ca nou premier pe Imre Nagy, un fost premier care fusese demis din partid pentru criticile sale la adresa politicilor staliniste. Nagy a încercat să restabilească pacea și le-a cerut sovieticilor să își retragă trupele. Sovieticii au făcut acest lucru, dar Nagy a încercat apoi să împingă mai departe revolta maghiară prin abolirea regimului partidului unic. De asemenea, Nagy a anunțat că Ungaria se retrage din Pactul de la Varșovia (echivalentul NATO din blocul sovietic).

La 4 noiembrie 1956, tancurile sovietice au intrat în Budapesta pentru a zdrobi, o dată pentru totdeauna, revolta națională. Au izbucnit lupte de stradă violente, dar marea putere a sovieticilor a asigurat victoria. La ora 5:20 a.m., prim-ministrul ungar Imre Nagy a anunțat invazia națiunii într-o emisiune sumbră de 35 de secunde, declarând: „Trupele noastre luptă. Guvernul este pe poziții”. În câteva ore, însă, Nagy a cerut azil la ambasada iugoslavă din Budapesta. A fost capturat la scurt timp după aceea și executat doi ani mai târziu. Fostul coleg al lui Nagy și iminentul înlocuitor al acestuia, János Kádár, care fusese transportat în secret de la Moscova în orașul Szolnok, la 100 km sud-est de capitală, s-a pregătit să preia puterea cu sprijinul Moscovei.

Acțiunea sovietică i-a uimit pe mulți oameni din Occident

Liderul sovietic Nikita Hrușciov promisese o retragere din politicile staliniste și represiunea din trecut, dar acțiunile violente din Budapesta sugerau altceva. Se estimează că 2.500 de maghiari au murit și alți 200.000 au fugit ca refugiați. Rezistența armată sporadică, grevele și arestările în masă au continuat luni de zile, provocând perturbări economice substanțiale.

Lipsa de acțiune a Statelor Unite a provocat furia și frustrarea multor maghiari. Emisiunile radiofonice ale Vocii Americii și discursurile președintelui Dwight D. Eisenhower și ale secretarului de stat John Foster Dulles sugeraseră recent că Statele Unite sprijină „eliberarea” „popoarelor captive” din națiunile comuniste. În acea perioadă, aproximativ 30.000 de refugiați maghiari au fost lăsați să intre în Statele Unite. Cu toate acestea, în timp ce tancurile sovietice se năpusteau asupra protestatarilor, Statele Unite nu au făcut nimic în afară de a emite declarații publice de simpatie pentru situația lor.

Registration

Aici iti poti reseta parola