Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Sovieticii îl ridică de pe stradă în București pe ofițerul român Negroponte și-l judecă ca spion în URSS
Articole online

Sovieticii îl ridică de pe stradă în București pe ofițerul român Negroponte și-l judecă ca spion în URSS

Era ofiţer de legătură cu Misiunea Militară Americană în România, colaborator apropiat al echipei O.S.S. condusă de comandorul Frank Wisner şi maiorul Robert Bishop, ofiţer de contrainformaţii.

Dus într-o casă conspirativă, a fost îmbrăcat în uniformă rusească şi dus în Rusia. Acolo i s-a inventat un proces  și a fost condamnat la opt ani, ca spion…

În realitate era traducător de limbă engleză la Comisia Aliată de Control și prieten cu regele Mihai.

Cel mai probabil sovieticii și comuniștii de la București nu au vrut să plece cu rege în exil, cum s-a întâmplat cu o bună parte din familia sa.

A trecut prin mai multe inchisori din URSS și a ajuns dincolo de Cercul Polar, la minele de la Vorkuta.

L-a ajutat Dumnezeu si a răzbit a prin infernul comunist.

A trăit până in 2001, murind, la București, în timp ce se lupta cu autoritățile postcomuniste pentru recuperarea averii familiei.

O soartă oarecum similară au avut toţi ofiţerii de legătură cu americanii şi englezii.

Familia Negropontes (Negroponte)

Teodor a fost unul dintre copiii lui George Ulise Negropontes, născut pe 8 noiembrie1871 la Galați și mort pe 5 ianuarie 1945 în București, mare latifundiar, industriaș și comerciant român de origine greacă, care s-a făcut remarcat după Primul Război Mondial prin suportul oferit construcției Mausoleului de la Mărășești.

La rândul lui, acesta era fiul lui Jean Ulise Negropontes, armator care și-a pus flota la dispoziția României în timpul Războiului de Independență.

George Ulise a fost căsătorit cu Haricleea Scanavi, cu care a avut patru copii: Ulise, Teodor (Tedy) și o pereche de gemeni, Vania și Zizica.

Ulise a ajuns avocat și s-a căsătorit cu Sanda Tătărescu, fiica premierului Gheorghe Tătărescu.

Gemenii, împreună cu mama lor Haricleea, care trăia în anturajul familiei regale, au luat calea exilului.

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola