Sovieticii apără portul Murmansk în Al Doilea Război Mondial

 

În timpul celui de-al DoileaRăzboi Mondial, Marina sovietică a rămas în istorie pentru rolul crucial pe care l-a avut în apărarea porturilor Odessa și Sevastopol din Marea Crimeei.

Pe 22 septembrie, după mai multe încercări nereușite de traversare a râului Litsa, comandamentul german a trebuit să accepte eșecul operațiunii Platinfuchs.

Linia frontului s-a stabilizat pe pozițiile pe care infanteriștii alpini germani la atinseseră în momentul încetării atacului și a rămas aproape neschimbată și destul de calmă de-a lungul întregului război. Au existat numai lupte lipsite de amploare între patrulele de schiori.

În timp ce forțele sovietice superioare numeric au suferit înfrângeri catastrofale în primele luni ale operațiunii Barbarossa, cele două divizii sovietice de Infanterie din Arctica au reușit să respingă un asalt german uriaș.

Iar asta s-a datorat nu doar disciplinei și conducerii competente, ci și a acțiunilor îndrăznețe ale Marinei Britanice și ale flotei sovietice nordice. Fără măcar o navă importantă sau ambarcațiuni de debarcare amfibie, această din urmă forță a profitat de mobilitatea sa în apele teritoriale pentru a învinge un inamic redutabil.

Mica flotă de bărci de patrulare și distrugătoare a lui Platonov a fost cea care a avut o contribuție esențială la rezistența sovietică împotriva Germaniei naziste.

Traducere de Luciana Pop

Sursa AICI