Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Soldații ucraineni au găsit amfore antice în timp ce săpau tranșee în Odesa
Articole online

Soldații ucraineni au găsit amfore antice în timp ce săpau tranșee în Odesa

amorfe

Soldații ucraineni au găsit amfore antice în timp ce săpau tranșee în Odesa

Soldații din cadrul Batalionului 126 de Apărare Teritorială ucraineană au descoperit amfore antice în timp ce săpau tranșee în Odesa, în vederea pregătirii pentru o nouă agresiune rusă. Amforele sunt recipiente antice folosite pentru transportul și depozitarea produselor, atât lichide, cât și uscate. Ele sunt asociate în principal cu perioada greacă, romană și bizantină, însă utilizarea amforelor poate fi găsită încă din perioada neolitică.

Descoperirea a fost făcută în timp ce se săpau șanțuri și tranșee pentru a proteja Odessa, al treilea cel mai populat oraș din Ucraina și un important nod maritim/de transport de pe coasta de sud a Ucrainei. Amforele datează din jurul secolelor III-IV d.Hr., perioadă în care Odessa a fost o așezare romană cunoscută sub numele de Odessus, care s-a dezvoltat dintr-o colonie grecească.

Din cauza situației actuale din Ucraina, arheologii nu pot documenta situl. Cu toate acestea, membrii Batalionului 126 de Apărare Teritorială au recuperat cu grijă amforele împreună cu mai multe piese de ceramică și le-au transportat pentru a fi conservate la Muzeul de Arheologie din Odessa. 

„Soldații ucraineni au săpat tranșee și au găsit amfore antice. Acestea au fost deja transferate la muzeu. Noi nu suntem ruși, ne păstrăm istoria”, a declarat Yana Suporovska, o jurnalistă din Kiev.

Oficialii ucraineni au declarat că peste 2.000 de opere de artă au fost jefuite din muzeele din Mariupol, un oraș portuar lovit timp de săptămâni de bombardamentele rusești. Trupele rusești ar fi furat mai multe capodopere de pictură, precum și icoane vechi, Evanghelia din 1811 de la tipografia venețiană pentru grecii din Mariupol și peste 200 de medalii de la Muzeul de Artă Medalionară Harabet.

„În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care te lasă fără cuvinte”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, într-o declarație. „Atacuri țintite asupra muzeelor – asta nu i-ar trece prin cap nici măcar unui terorist. Dar aceasta este armata care duce război împotriva noastră”.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola