Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Soldații Axei uciși într-un lagăr din SUA. “Urăsc germanii, deci ucid germani.”
Articole online

Soldații Axei uciși într-un lagăr din SUA. “Urăsc germanii, deci ucid germani.”

Prizonieri recompensați

Coasta de Vest, în special statul Oregon, a fost atacat de submarinele japoneze și de hidroavioanele care le transportau, precum și de bombe. Pe Coasta de Est, agresivitatea germană a fost relativ mai mică, atacul venind pe cale submarină și a spionajului. Puțini conștientizează că mii de soldați germani au ajuns pe teritoriul american nu ca atacatori, ci ca prizonieri.

Captivitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu s-a limitat la motivarea rasială a japonezilor-americani. Peste 400.00 de deținuți ai Axei au fost chemați înapoi până la finalul războiului. Călătoria lor a fost problematică din cauza prizonierilor din Marea Britanie, ceea ce a dus la trimitea unor nave germane peste Atlantic care să-i ajute să ajungă acasă.

Lagărele ofițerilor au fost utilizate pentru a suplini lipsa forței de muncă din timpul războiului. Întrucât, uneori, s-au aflat lucrând alături de civili americani, diviziunile culturale au fost deseori compensate în acea perioadă. Câțiva germani au fost atât de impresionați de modul în care au fost tratați încât s-au întors în Statele Unite după război.

Masacrul de la miezul nopții

Perioada cât au stat în captivitate nu a fost similară cu cea a prizonierilor din Germania sau Uniunea Sovietică. Masacrul de la miezul nopții din Utah a fost printre puținele încălcări ale convenției de la Geneva. Tragedia a avut loc pe 8 iulie 1945 într-un lagăr din Salina, Utah. Războiul din Europa se încheiase cu două luni mai devreme, în mai, iar cei aproximativ 250 de germani deținuți în Salina lucrau la câmp pentru viitoarea recoltă  de vară.

Nouă prizonieri de război germani au fost uciși și alți nouăsprezece au fost răniți de soldatul american Clarence V. Bertucci. Betucci s-a dus în tabăra pe la miezul nopții, a încărcat mitraliera și a tras asupra corturilor prizonierilor adormiți. După masacru, el a dezvăluit că motivația lui a fost ura pe care o avea față de germani. Victimele au fost înmormântate cu onoruri militare, iar restul prizonierilor au fost trimiși înapoi în Germania.

În ciuda tratamentului decent care le era aplicat, în general, ofițerilor germani, aceștia au încercat să evadeze. Cea mai bună metodă pentru întoarcerea acasă a fost să folosească o identitate falsă și să se urce pe o navă care să îi ducă înapoi în Germania. Însă, au existat și cazuri care au vrut să rămână în Statele Unite. Georg Gaertner a fost unul dintre singurii prizonieri de război care și-a lăsat vechea viață în urmă pentru a începe una nouă în Colorado.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola