Evenimentul Istoric > Articole online > Șobolan decorat pentru curaj și devotament în muncă
Articole online

Șobolan decorat pentru curaj și devotament în muncă

Magawa este un şobolan african marsupial antrenat să detecteze mine terestre în Cambodgia, a doua cea mai afectată ţară după Afganistan de acest tip de arme.

El a fost decorat vineri cu medalia de aur pentru ”curaj şi devotament”, transmite Agerpres.

Magawa, în vârstă de cinci ani, a primit medalia de aur din partea organizaţiei caritabile britanice People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) pentru „devotamentul arătat în misiunea sa de a salva vieţi, de a localiza şi îndepărta mine terestre letale” în Cambodgia.

„Întreaga echipă este foarte, foarte emoţionată. Nu se întâmplă des ca un şobolan să fie recunoscut pentru curaj şi muncă grea”, a scris într-un e-mail trimis EFE îngrijitorul şobolanului, So Malen, din Siem Reap, în nord-vestul ţării.

Din 2002 şi până în prezent, PDSA a acordat 30 de medalii de aur unor animale pentru curaj şi devotament în desfăşurarea activităţii şi, până acum, câinii au fost cei care au câştigat întotdeauna.

Magawa, a cărui titulatură oficială este HeroRAT (şobolan eroic), s-a născut şi a fost antrenat în Tanzania de către organizaţia neguvernamentală Anti-Personnel Landmines Removal Product Development (APOPO), care se ocupă cu pregătirea şobolanilor pentru detectarea minelor terestre de la începutul anilor 1990.

Pe micuţa medalie se află o inscripţie cu o coroană de lauri şi cuvintele: „Pentru curajul animalului sau devotamentul în muncă”.

Când nu salvează vieţi, Magawa îşi petrece timpul liber mâncând alune şi banane, pepene roşu în weekend, şi alergând pe o roată instalată în spaţiul său de joacă.

Cum şobolanii africani marsupiali au o durată de viaţă de circa opt ani, cel mai probabil Magawa se va pensiona la începutul anului viitor.

Cambodgia este a doua ţară cea mai afectată de mine terestre la nivel mondial după Afganistan şi se crede că în timpul conflictelor armate care au afectat grav ţara între anii 1975 şi 1998 au fost amplasate până la 6 milioane de mine, dintre care 3 milioane încă nu au fost localizate, potrivit PDSA.

Minele terestre au făcut circa 64.000 de victime în Cambodgia, ţara cu cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor care au suferit amputări din cauza minelor: peste 40.000 de oameni.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola