Pe patul din dreapta, se află trupul neînsufleţit al unui bărbat, probabil soţul femeii.
Lumina pătrunde în încăpere datorită uşii deschise de cei doi doctori, Manuel Argerich şi Roque Perez, care, resemnaţi, nu mai pot decât să constate decesele.
Asta vedem în tabloul „Un episod de febră galbenă la Buenos Aires” („Un episodio de la fiebre amarilla en Buenos Aires”), o pictură în ulei realizată de artistul uruguayan Juan Manuel Blanes (1830-1901), reprezentant de seamă al şcolii realiste.
Cei doi doctori aveau să cadă, la rândul lor, în 1871, victime ale epidemiei de febră galbenă, arată narrativepainting.net.
Opera, care măsoară 230 de cm în lungime şi 180 cm lăţime, a fost expusă, în premieră, în anul 1871, potrivit autores.uy, citat de Agerpres. Poate fi admirată la Muzeul Naţional de Arte Vizuale din Montevideo, Uruguay.
Febra galbenă
La mijlocul secolului al XIX-lea, epidemii de febră galbenă au izbucnit în repetate rânduri la Buenos Aires.
Dar cea mai gravă s-a înregistrat în 1871, provocând moartea a mii de oameni şi exodul în masă al locuitorilor, populaţia oraşului scăzând cu două treimi.
Febra galbenă este o boală virală transmisă prin înţepătura ţânţarilor din speciile Aedes sau Haemagogus.
Agentul patogen este un virus din genul Flavivirus, înrudit cu virusul West Nile.
În cazurile severe, infecţia atacă ficatul, cei afectaţi dezvoltă icter iar pielea lor devine galbenă, de unde şi denumirea bolii.