Articole online

Situl de la Delphi

Delphi

Situl de la Delphi

În 1860 are loc debutul cercetărilor arheologice la Delphi. Cei dintâi care se ocupă sunt germanii, urmați de francezi care, în 1891, primesc din partea guvernului elen acordul de a iniția săpături pe termen lung pe șantier. Satul Kastri a fost îndepărtat pentru a permite realizarea așanumitei „Mari Săpături”. În urma excavării au fost descoperite aproximativ trei mii de inscripții de mare importanță pentru cunoașterea vieții politice din Grecia antică. Trezoreria ateniană a fost reconstruită aproape integral, în vreme ce templul lui Apollo și altarul Chiot au fost parțial restaurate. Poetul Angelos Sikelianos și soția sa au încercat să transforme Delphi într-un nou centru cultural între 1927 și 1930.

Templul lui Apollo aparține ordinului doric și a fost construit în jurul secolului VII î.Hr. de către cei doi legendari arhitecți Trophonios și Agamedes. În urma unui incendiu din secolul VI templul a fost reconstruit și numit acum „Templul lui Alcmeonidae”, un tribut adus familiei ateniene care a supravegheat construcția templului. Templul avea șase coloane în față și cincisprezece pe flancuri.

Templul a fost distrus în 373 î.Hr. de un cutremur și a fost reconstruit pentru a treia oară în 330 î.Hr. de către trei arhitecți din Corint. Sculpturile de pe fronton au fost opera lui Praxias și Androsthenes. A fost construit în așa fel încăt să semene cu versiunea Alcmeonidae. Mai multe coloane dorice din piatră și calcar, precum și fundațiile templului supraviețuiesc astăzi. Nu se cunosc multe despre interiorul templului.

Teatrul a fost construit în secolul IV, fiind remodelat de mai multe ori

Nivelurile inferioare au fost construite în perioada romană. Cele 35 de rânduri ale sale pot găzdui în jur de cinci mii de spectatori. Teatrul găzduia piese de teatru, lecturi de poezie, evenimente muzicale în timpul festivalurilor care aveau loc la Delphi periodic.

Tholos este o clădire circulară care a fost creată între 380 și 360 î.Hr., în centrul sanctuarului Atenei Pronaia. Este construit cu 20 de coloane dorice pe diametrul său exterior care măsoară 14,76m. Clădirea are o înălțime de 13,5 metri în centrul sanctuarului Athena Pronaia, iar coloanele sale interioare aparțin de ordinul corintic.

Muzeul Arheologic din Delfi adăpostește numeroase artefacte descoperite în timpul săpăturilor de la  oracolul din Delphi și în vecinătatea acestuia. Este amplasat în vecinătatea sitului arheologic și este unul dintre muzeele de top din Grecia, în special datorită calității artefactelor pe care le include. Expoziția permanentă acoperă peste o mie de ani, din epoca miceniană până în perioada greco-romană.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola