Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Situație fără precedent în Ungaria! Nu s-a mai întâmplat așa ceva peste graniță
Articole online

Situație fără precedent în Ungaria! Nu s-a mai întâmplat așa ceva peste graniță

Orban

Situație fără precedent în Ungaria! Nu s-a mai întâmplat așa ceva peste graniță

Potrivit informațiilor oferite, salariul minim din Ungaria a ajuns la 578,74 euro, ceea ce reprezintă al doilea cel mai mic salariu din rândul statelor membre. Doar în Bulgaria, muncitorii angajați pe salariul minim primesc mai puțin, câștigul lunar fiind 398,81 de euro.

Publicația Mfor atrage atenția asupra faptului că în urmă cu un an trei țări se aflau în urma Ungariei în UE: România, Letonia și Bulgaria. Cursul de schimb al forintului a jucat un rol important în scăderea salariului minim în comparație cu alte state membre, deoarece moneda națională a început să slăbească în raport cu moneda comună.

Drept urmare, salariul minim din Ungaria, calculat în euro, a scăzut semnificativ.

În 2022 exista o diferență de 2,3% între salariul minim din România și cel din Ungaria, dar anul acesta aceasta a crescut deja la 4,7%, în favoarea României. O parte din această diferență poate fi explicată și prin efectele cursului de schimb.

Luxemburg continuă să conducă clasamentul cu 2.387 de euro, urmat de Germania, care a recuperat locul cinci de anul trecut, cu 1.987 de euro. Iar pe a treia treaptă a podiumului se află Belgia, cu 1.955 de euro.

Eurostat afișează salariile minime și în termeni de paritate a puterii de cumpărare

Ungaria ocupă locul șase de la coadă în clasamentul general, cu 947,91 de euro, adică la fel ca și Cehia. România e mai sus în clasament, cu 1109  euro.

Jurnaliștii maghiari notează că datorită prețurilor mai scăzute decât în Ungaria, puterea de cumpărare a salariului minim din România a depășit-o deja pe cea a salariului minim din Ungaria în 2018 și de atunci și-a menținut un avantaj stabil de aproximativ 15 %.

În fruntea clasamentului general, Germania a preluat conducerea de la Luxemburg, întrucât salariul minim german este de 1.843 de euro, față de 1.750 de euro în Luxemburg în ceea ce privește puterea de cumpărare.

Astfel, comentează jurnaliștii de la Mfor, în ciuda creșterilor din ultimii ani, salariul minim maghiar reprezintă o sumă din ce în ce mai mică, din cauza tendinței continue de slăbire a monedei naționale și a politicii de recuperare a decalajelor salariale din țările din regiune.

Desigur, acest lucru poate fi favorabil guvernului Orbán în anumite privințe, deoarece, atunci când aleg locațiile de investiții, unul dintre criterii pentru companiile internaționale este nivelul salarial al țării respective. Privind acest clasament, pot ajunge la concluzia că forța de muncă din Ungaria este din ce în ce mai ieftină. Este adevărat că, în plus, sunt luate în considerare multe alte aspecte, cum ar fi mediul fiscal, politica economică și infrastructura, mai observă jurnaliștii maghiari.

salariu

Registration

Aici iti poti reseta parola