Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Situație dramatică în Turcia! Numărul morților în urma cutremurului ar putea să depășească 50.000
Articole online

Situație dramatică în Turcia! Numărul morților în urma cutremurului ar putea să depășească 50.000

1211-turkey-erdogan

Situație dramatică în Turcia! Numărul morților în urma cutremurului ar putea să depășească 50.000

Numărul morților în urma cutremurului masiv din Turcia și Siria este posibil să se „dubleze sau chiar mai mult” față de nivelul actual de 28.000, a declarat pentru Sky News Martin Griffiths, șeful operațiunilor de ajutorare ale Națiunilor Unite.

„Cred că este dificil de estimat cu precizie, deoarece trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla sau chiar mai mult”, a declarat Griffiths după ce a călătorit în orașul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul primului cutremur. „Nu am început să numărăm cu adevărat numărul de morți”, a spus el.

Estimarea ar duce numărul deceselor la aproximativ de trei ori mai mare decât cel de 17.118 morți în urma cutremurului uriaș din nord-vestul Turciei din 1999.

Pe 6 februarie, o serie de cutremure de mare magnitudine a lovit sudul Turciei și nordul Siriei, urmate de sute de replici.

Echipele de salvare sunt încă în căutare de supraviețuitori.

„În curând, oamenii de căutare și salvare vor face loc agențiilor umanitare a căror sarcină este să se ocupe de numărul extraordinar de mare de persoane afectate în următoarele luni”, a declarat Griffiths într-un videoclip postat pe Twitter.

Aproape 26 de milioane de persoane au fost afectate de cutremur, a precizat Organizația Mondială a Sănătății.

Cum a reacționat opinia publică din Turcia

Furia este în creștere în Turcia din cauza eșecului perceput al guvernului de a se pregăti, după ce mii de oameni au murit luni în două cutremure uriașe.

Aflat în vizită într-una dintre cele mai afectate regiuni, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că numărul oficial al morților din Turcia a ajuns la 9.057.

Principalul lider al opoziției l-a acuzat pentru amploarea devastării, însă Erdogan a ripostat, spunând că „nu este posibil” să fie pregătit pentru un dezastru atât de mare.

Multe persoane din zonele cele mai afectate au criticat răspunsul autorităților turce pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) pentru că a fost prea lent. Alții spun că guvernul nu a fost suficient de pregătit în avans.

„Dacă există o persoană responsabilă pentru acest lucru, aceasta este Erdogan”, a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia.

Președintele a respins această afirmație. De asemenea, el i-a calificat drept „provocatori” pe cei care au declarat că nu au văzut deloc forțele de securitate în unele zone.

Registration

Aici iti poti reseta parola