Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Situația de urgență de la Aden, începutul procesului de decolonizare din Yemen. Cum au fost alungați britanicii din sudul Peninsulei Arabe
Articole online

Situația de urgență de la Aden, începutul procesului de decolonizare din Yemen. Cum au fost alungați britanicii din sudul Peninsulei Arabe

Situația de urgență de la Aden, începutul procesului de decolonizare din Yemen. Cum au fost alungați britanicii din sudul Peninsulei Arabe

Revolta, condusă de naționaliștii arabi care cereau independența, a declanșat o serie de ciocniri violente, tulburări politice și o dinamică complexă care a remodelat istoria regiunii. Reacția a fost exacerbată de nemulțumirile legate de disparitățile economice, marginalizarea politică și inegalitatea socială sub dominația britanică.

Frontul Național de Eliberare (NLF) și Frontul pentru Eliberarea Yemenului de Sud Ocupat (FLOSY) au lansat o insurgență la scară largă împotriva forțelor și instituțiilor britanice, fuzionând în cele din urmă în Armata Arabiei de Sud (SAA). Scopul lor era de a contesta controlul britanic și de a înființa un stat independent, ceea ce a dus la o luptă pentru putere și control asupra teritoriului strategic al Adenului.

„Urgența de la Aden” a fost martora unei escaladări rapide a violențelor, pe măsură ce insurecția s-a intensificat

Luptătorii de gherilă naționaliști arabi au desfășurat atacuri frecvente împotriva personalului militar britanic, a infrastructurii și a civililor, folosind tactici precum bombardamente, asasinate și ambuscade pentru a submina controlul britanic și a demoraliza forțele acestuia.

Ca răspuns, armata britanică a pus în aplicare operațiuni violente de contrainsurgență pentru a suprima rebeliunea și a restabili ordinea – inclusiv prin desfășurarea SAS.

A crescut resentimentul față de britanici, deoarece aceștia au lansat atacuri care nu făceau diferența între susținătorii NLF și FLOSY și civilii obișnuiți.

Fotograful Terry Fincher a realizat imaginea de mai sus în timp ce lucra pentru Daily Express, pentru care a surprins mai multe scene notabile din timpul situației de urgență de la Aden. Aceasta arată soldați din cadrul armatei britanice pe o stradă din oraș, cu armele pregătite și cu măștile de gaze la locul lor.

soldați

Fotografia a fost realizată la 8 martie 1967, spre sfârșitul conflictului. În acest moment, presiunea tot mai mare și realitățile geopolitice în schimbare i-au forțat pe britanici să se retragă din Aden. Conflictul a dus la un proces de decolonizare îndelungat și dificil, care rezultat în cele din urmă la înființarea unei Republici Populare independente a Yemenului de Sud.

Registration

Aici iti poti reseta parola