Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sistemul comunitar al Uniunii Europene
Articole online

Sistemul comunitar al Uniunii Europene

Parlamentul-European

Sistemul comunitar al Uniunii Europene

E o instituție interguvernamentala. O bună parte din timp Parlamentul European nu a beneficiat de acele atribute. Consiliul European exista de prin 1974, o instituție târzie. Rolul lui e de a rezolva probleme îm sistem la cel mai înalt nivel de întrunire a Comunităților/Uniunii Europene. Consiliul European e instituția unde se întâlnesc șefii de stat și de guvern. E cea mai înalta instanță la nivel de reprezentare a statelor membre. Cu toate astea, nu dă legi, nu are prerogative legislative. Curtea Europeana de Justiție de la Luxemburg  are rol în aplicarea legii comunitare.

De asemenea, există o mulțime de alte instituiții comunitare: Banca Europeană de Investiții, Banca Centrală(doar pentru țările care au euro ca monedă) și organisme cu rol consultativ: Comitetul regiunilor, un avocat al poporului. 

Sistemul comunitar funcționează în replică ca un sistem etatic

Instituțiile comunitare în esența au la bază o platformă federală, care presupune delegare de suveranitate de la instituțiile statelor către instituții la Bruxelles unde se iau decizii câteodată ce pot intra în contradicție cu cele ale statelor membre. Există deci un transfer de suveranitate de la instituții naționale către cele comunitare. Comisia Europeană e un fel de guvern. Parlamentul European, după Maastricht, are rol de legiferare împreună cu Consiliul. Curtea Europeană de Justiție este un fel de Curte Constituționala care funcționează în baza Tratatelor și în baza deciziile adoptate de Consiliu și Parlament. Nu există o Constituție propriu-zisă a UE. 

Într-o primă fază Comisia avea un număr de comisari. Țările mai mari ca Franța, Germania, Marea Britania, Spania, Italia trimiteau câte 2 comisari. Inițial mandatul era de 4 ani, ulterior de 5 pentru a coincide cu mandatul PE. Comisarii se decid la nivelul statelor. Un rol important îl are și Consiliul European. Comisarii ajunși în Comisia Europeana reprezintă Europa, nu statele. În esența, un comisar rămâne atașat de valorile țării din care provine, doar că formal nu e un reprezentat al țării lui. Comisia Europeana funcționează pe baza de directorate. Limbile oficiale sunt cele ale tuturor țărilor. În Comisie limbile de lucru sunt: franceza, germana și engleza. După ieșirea Marii Britanii s-a discutat mult ce se ce va întâmpla cu limba engleza. Nu a suferit de pe urma Brexit-ului (și în Irlanda se vorbește tot engleza).

Comisia Europeana stabilește bugetul, propune legislație.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola