Evenimentul Istoric > Articole online > Rezoluție în Parlamentul European privind Revoluția din 1989: statul român să elucideze adevărul
Articole online

Rezoluție în Parlamentul European privind Revoluția din 1989: statul român să elucideze adevărul

Comisia Europeană a susţinut o declaraţie în plen, urmată de intervenţii ale liderilor grupurilor politice din PE şi ale altor deputaţi.

În urma dezbaterii a fost adoptată o rezoluţie care va fi supusă la vot joi în Parlamentul European, la 13:00 ora României, informează PE într-un comunicat postat pe site-ul său.

Potrivit unui text consultat de CaleaEuropeană.ro, rezoluția inițiată de europarlamentari români din cele trei grupuri politice majore ale Parlamentului European și susținută de toți eurodeputații români ”recunoaște sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989” care ”a permis tranziția României spre democrație, stat de drept, economie de piață, precum și integrarea ulterioară” în NATO și în Uniunea Europeană.

Parlamentul European a solicitat statului român să intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului  legate de Revoluția din 1989, întrucât a întârziat nepermis demult să facă acest lucru în raport cu normele impuse de drepturile omului. Solicitarea se regăsește în textul rezoluției dezbătute luni de către europarlamentari.

Semnată de toţi parlamentarii români

Rezoluția a fost inițiată de către toate  grupurile din Parlamentul European și a fost semnată de către toți europarlamentarii români.

În textul rezoluției, Parlamentul European constată că revoluția din decembrie  1989 a fost cea mai violentă revoltă care a dus la prăbușirea Cortinei de Fier, în timpul căreia au murit 1.142 de oameni, 3.138 au fost răniți grav și peste 760 au fost reținuți ilegal și torturați.

”Având în vedere că folosirea forței împotriva poporului  român în decembrie 1989 a zguduit întreaga societate românească și că identificarea adevăraților făptași al acestor crime rămâne o întrebare chinuitoare pentru victime, familiile lor și pentru toți cetățenii români; având în vedere  că niciun act de agresiune militară împotriva propriului  popor nu trebuie  să rămână nepedepsit (…) PE cere statului  român să-și intensifice eforturile de elucidare a adevărului Revoluției, o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană, în lumina dreptului  poporului român de a afla adevărul la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Rezoluția constată că încă nu se știu cu exactitate circumstanțele în care au avut loc tragediile Revoluției, iar statul român a întârziat fără motiv elucidarea adevărului care este fundamental ”pentru garantarea drepturilor victimelor și urmașilor lor la compensație echitabilă și reparații, autoritățile naționale neacționând cu rapiditatea necesară impusă de normele internaționale ale drepturilor omului”.

”Parlamentul European recunoaște că sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989 a permis tranziția României către democrație, statul de drept, economia de piață precum și a subsecventei integrări în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană; cere instituțiilor Uniunii Europene și statelor membre, inclusiv România, să facă toate eforturile pentru a păstra memoria crimelor regimurilor comuniste și să garanteze că aceste crime nu vor mai fi comise vreodată”, se  mai arată în textul rezoluției.

UPDATE

Parlamentul European a adoptat, joi, proiectul de rezoluție privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din 1989.

Europarlamentarii au adoptat rezoluția cu 513 voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 87 de abțineri.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis salută adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluţiei privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, prin care se omagiază memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate şi democraţie şi se solicită statului român intensificarea eforturilor în vederea elucidării adevărului cu privire evenimentele de la acel moment.

„Preşedintele Klaus Iohannis consideră ca rezoluţia Parlamentului European reconfirmă faptul că sacrificiul românilor din decembrie 1989 reprezintă piatra de temelie a României democratice de astăzi, un stat integrat în Uniunea Europeană şi membru al NATO, un stat care asigură respectarea demnităţii umane, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a valorilor şi principiilor europene”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

Şeful statului reiterează faptul că statul român trebuie să acţioneze cu celeritate în ceea ce priveşte aflarea adevărului despre evenimentele din decembrie 1989, iar cei vinovaţi trebuie deferiţi justiţiei.

„Preşedintele Klaus Iohannis subliniază ca onorarea memoriei eroilor Revoluţiei Române din decembrie 1989, apărarea democraţiei şi a statului de drept, respectarea demnităţii umane, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor reprezintă obligaţii morale de care depinde viitorul democratic al României”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola