Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Simularea unui război nuclear: Care au fost primele țări care au dispărut
Articole online

Simularea unui război nuclear: Care au fost primele țări care au dispărut

Exercițiul administrației Reagan

Pe 6 septembrie 2019, echipa de proiect Princeton’s Science and Global Security a lansat un videoclip prin care a simulat, cu rachete minuscule și explozii, cum pot fi șterse orașe și țări de pe fața planetei. Videoclipul a subliniat ceea ce spun experții de ani de zile. Nu există un război nuclear „mic”, orice utilizare a armelor nucleare ar fi o catastrofă.

Proiectul s-a bazat pe un simulator online de atac atomic pe care istoricul Alex Wellerstein l-a dezvoltat. „Trăim într-o lume în care chiar dacă problemele armelor nucleare sunt pe primele pagini ale publicațiilor, majoritatea oamenilor încă simt un pericol în ceea ce ar putea însemna un război nuclear”, a explicat Wellerstein.

În 1982, administrația Reagan a organizat un joc de război care implica mai mulți oficiali din domeniul apărării. În timpul exercițiului, desfășurat pe parcursul a două săptămâni, Statele Unite au dorit să testeze teoria atacului nuclear limitat. Ceea ce au descoperit a fost că Uniunea Sovietică a perceput chiar un atac nuclear cu randament redus și a răspuns cu un atac al rachetelor.

„Rezultatul a fost o catastrofă”, a spus Paul Bracken, politolog și consilier al Departamentului Apărării. „O jumătate de miliard de ființe umane au fost ucise în atacurile inițiale și multe altele au murit din cauza radiațiilor și a foametei. NATO a dispărut. La fel s-a întâmplat și cu o bună parte din Europa, Statele Unite și Uniunea Sovietică. Părți mari ale emisferei nordice ar fi rămas nelocuibile pentru câteva decenii.”

Schimbarea de paradigmă

Exercițiul a scos la iveală defectele utilizării armelor nucleare pentru a menține stabilitatea, iar administrația Reagan a încetat să lucreze pentru a răspunde conflictului nuclear, concentrându-se în schimb pe reducerea riscurilor.

Administrația Reagan a privit ororile războiului nuclear simulat și a făcut un efort în a-și schimba politicile pentru a reduce la minimum orice șansă a unui conflict atomic. Nu este clar dacă și administrația Trump a avut o abordare similară, mai ales după ce a văzut simularea făcută de cercetători, în care 90 de milioane de oameni au dispărut de pe fața planetei.

Registration

Aici iti poti reseta parola