Sferele de piatră din Costa Rica, singurul bun cultural pe care țara l-a înscris pe lista UNESCO
Peste 300 de „petrosfere de piatră”, denumite adesea sferele Diquís, au fost găsite pe mica insulă Isla del Caño și în Delta Diquís din Costa Rica.
Sferele sunt atribuite culturii Diquís, acum dispărută, un popor care a apărut pentru prima dată în Valea Rio Grande de Térraba în timpul perioadei Synancra, în jurul anilor 1.500-300 î.Hr.
Între anii 800 și 1.500 d.Hr., cultura a atins apogeul dezvoltării culturale – artizanii Diquís creând obiecte elaborate din ceramică, os și aur și sculptând sfere din piatră care erau plasate în zone importante și locuri de aliniere în piețe publice.
Sferele Diquís au dimensiuni diferite, variind de la câțiva centimetri la peste 2 metri în diametru. Sferele sunt lucrate predominant din gabbro, o rocă asemănătoare bazaltului, dar există și cazuri în care se utilizează calcar și gresie.
Procesul de sculptură a acestor sfere a implicat ciocănirea bolovanilor într-o formă sferică brută folosind roci mai dense, apoi lustruirea meticuloasă folosind nisip pentru a obține un finisaj neted.
Potrivit cercetătorilor: „Importanța acestor sfere constituie elemente de identitate pentru multe comunități indigene din Costa Rica și sunt singurul bun cultural pe care țara l-a înscris pe lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (Unesco).”
Pe baza studiilor efectuate asupra celor mai mari sfere de piatră, experții de la ENCRyM și de la Muzeul Național din Costa Rica au investigat materialitatea acestor bunuri culturale pentru a optimiza tratamentele de conservare, pentru a evalua semnificația culturală a siturilor și pentru a proteja patrimoniul cultural pentru generațiile viitoare.