Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii oferă noi informații despre misterioasele sfere de piatră din insulele grecești
Articole online

Arheologii oferă noi informații despre misterioasele sfere de piatră din insulele grecești

Arheologii oferă noi informații despre misterioasele sfere de piatră din insulele grecești 

Studiile anterioare indică faptul că sferele variau ca mărime în cadrul unor grupuri și colecții specifice de sfere, iar acum au explorat potențialul modelaj din cadrul concentrațiilor pentru a oferi noi informații despre scopul lor.

Sferele au fost descoperite în situri din Santorini, Creta, Cipru și alte insule grecești, iar academicienii speculează că ar putea fi pietre de praștie, bile de aruncat, piese dintr-un sistem de numărare/înregistrare sau ca și contoare/pioni.

Într-un studiu publicat în Journal of Archaeological Science de către cercetătorii de la Departamentul de Antropologie și Arheologie al Universității din Bristol, echipa a examinat caracteristicile comune de pe 700 de sfere de piatră – care au o vechime cuprinsă între aproximativ 4.500 și 3.600 de ani – găsite în orașul Akrotiri din epoca bronzului de pe insula Santorini.

Sferele sunt, în general, mai mici decât o minge de golf modernă și variază în funcție de culoare și de diferite materiale. În siturile din Marea Egee și din Akrotiri, există plăci de piatră cu urme de cupe puțin adânci, unde sferele ar fi putut fi așezate sau plasate.

Dr. Ferneé a declarat: „Cea mai importantă descoperire a studiului este că sferele se încadrează în două grupuri majore (unul de pietre mai mici și unul de pietre mai mari). Acest lucru susține ipoteza că acestea au fost folosite ca piese de schimb pentru un joc de societate, fiind foarte posibil ca sferele să fi fost colectate pentru a se potrivi acestor grupuri, mai degrabă decât unui sistem de numărare pentru care te-ai aștepta la mai multe grupări.”

Dacă aceste sfere fac într-adevăr parte dintr-un joc de societate, ele vor fi unul dintre cele mai timpurii exemple, alături de exemple similare din Levant și Egipt, cum ar fi Mehen și Senet egiptene.

Dr. Trimmis a adăugat: „Importanța socială a sferelor, indicată de modul în care au fost depozitate în locuri specifice, susține și mai mult ideea că sferele fac parte dintr-un joc care era jucat pentru interacțiune socială. Acest lucru oferă o nouă perspectivă asupra interacțiunii sociale din epoca bronzului din Marea Egee.”

Următoarea etapă a cercetării este de a aplica o metodologie similară la lespezi pentru a vedea dacă există o grupare a semnelor de cupă și de a încerca să asocieze sferele și lespezi împreună. Echipa speră, de asemenea, să folosească tehnici de inteligență artificială pentru a determina modul în care se juca de fapt jocul.

Registration

Aici iti poti reseta parola