Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sfârșitul feldmareşalului în Marea Nordului
Articole online

Sfârșitul feldmareşalului în Marea Nordului

Ca secretar de stat pentru război în timpul Primului Război Mondial, a organizat armatele la un nivel nemaiîntâlnit în istoria Marii Britanii, devenind un simbol al dorinţei naţionale de victorie.

A fost promovat la gradul de feldmareşal şi a devenit unul dintre principalii comandanţi militari britanici din timpul Primului Război Mondial.

Cariera sa s-a încheiat brusc, aproximativ la mijlocul războiului, atunci când crucişătorul HMS Hampshire, purtând-l într-o misiune în Rusia, a fost scufundat de o mină din germane în Marea Nordului.

Era 5 iunie 1916.

Horatio Herbert Kitchener, unul dintre principalii comandanţi militari britanici din timpul Primului Război Mondial, s-a născut la 24 iunie 1850, în apropiere de Listowel, în Irlanda.

Împreună cu familia s-a mutat în Elveţia şi a studiat la Montreux, apoi la Academia Militară Regală din Woolwich, în Marea Britanie.

Educat ca inginer militar, a ocupat, din 1874, posturi în Orientul Mijlociu şi în Sudan. În 1883, a fost promovat la gradul de căpitan iar în 1888, la gradul de colonel.

În 1886, a fost numit guvernator în teritoriile britanice de la Marea Roşie, aflate în partea de est a Sudanului, poziţie pe care a deţinut-o până în 1888.

Ulterior, a fost repartizat în Egipt, unde a învăţat limba arabă. Dar, după ce a fost numit Sirdar (comandant suprem) al armatei din Egipt, în 1892, a revenit în Sudan, în 1896, reorganizând forţele armate aflate aici.

Bătălia de la Omdurman

Lordul Kitchener a devenit foarte popular printre marii comandanţi militari ai Imperiului Britanic, după ce a câştigat Bătălia de la Omdurman (2 septembrie 1898), prin care a asigurat controlul britanic asupra Sudanului.

Un alt eveniment care i-a crescut celebritatea a fost Al Doilea Război cu Burii (1899-1902) din sudul Africii, potrivit biography.yourdictionary.com, citat de Agerpres.

În 1899, a fost prim-consilier de război în acest conflict, iar, un an mai târziu, a fost numit în postul de comandant suprem, înlocuindu-l pe Sir Frederick Sania Roberts.

La întoarcerea în Anglia, în 1902, după victoria britanică în război, Kitchener a fost făcut viconte de către regina Victoria şi trimis în calitate de comandant suprem în India, unde a reorganizat armata (1902-1909).

În 1911, s-a întors la Khartoum ca proconsul al Egiptului şi al Sudanului (1911-1914).

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA