Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Sfântul Matematicii refuză premii de milioane de dolari: Nu am simțit niciodată că aparțin acestei lumi nedrepte condusă de idioți
Articole online

Sfântul Matematicii refuză premii de milioane de dolari: Nu am simțit niciodată că aparțin acestei lumi nedrepte condusă de idioți

În 2006 a fost decorat cu Medalia Fields, pe care însă a refuzat să o accepte.

Pe 18 martie 2010, a fost anunțat că întrunește criteriile pentru a primi Premiul Clay Millennium Prize pentru rezolvarea conjecturii Poincaré. La 1 iulie 2010, a refuzat premiul de un milion de dolari, spunând că el contribuția sa la demonstrarea conjecturii Poincaré nefiind mai mare decât cea a lui Richard Hamilton.

Grigori Perelman s-a născut la Leningrad, Uniunea Sovietică (acum Saint Petersburg, Rusia) la 13 iunie 1966, din părinți evrei.

Tatăl său, Yakov, trăiește acum în Israel, iar mama sa, Lyubov, încă locuiește la Sankt Petersburg cu Grigori (foto).

Lyubov, a renunțat la munca sa de matematicianp pentru a-l crește. Talentul lui Grigori a devenit evident la vârsta de zece ani, iar mama sa l-a înscris în programul de pregătire matematică a lui Sergei Rukshin.

Educația sa a continuat la Școala Secundară din Leningrad Secondary, specializată cu programe avansate de matematică și fizică.

Grigori a excelat la toate materiile, cu excepția educației fizice.

În 1982, ca membru al echipei Uniunii Sovietice care a concurat la Olimpiada Internațională de Matematică, o competiție internațională pentru elevi de liceu, a câștigat o medalie de aur, obținând punctajul maxim.

A continuat ca student la Școala de matematică și mecanică de la Universitatea de Stat din Leningrad, fără examen de admitere și s-a înscris la universitate.

La Academia de Științe a URSS

După finalizarea doctoratului în 1990, Perelman a început să lucreze la Departamentul Leningrad al Institutului de Matematică Steklov al Academiei de Științe a URSS, unde îndrumătorii săi erau Aleksandr Aleksandrov și Yuri Burago.

La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, cu o recomandare din partea geometrului Mihail Gromov, a obținut posturi în cercetare la mai multe universități din Statele Unite.

În 1991, Perelman a câștigat Premiul pentru tinerii matematicieni al Societății de matematică din Sankt Petersburg pentru lucrarea sa asupra spațiilor de curbură ale lui Aleksandrov.

În 1992, a fost invitat să petreacă câte un semestru la Institutul Courant din Universitatea New York și Universitatea Stony Brook, unde a început să lucreze pe curbura Ricci.

De acolo, a acceptat o bursă de cercetare Miller de doi ani la Universitatea din California, Berkeley în 1993.

În 1994, i s-au oferit locuri de muncă la mai multe universități de top din SUA, inclusiv Princeton și Stanford, dar le-a respins pe toate și s-a întors la Institutul Steklov din Sankt Petersburg în vara anului 1995 pentru un post în cercetare.

Ipoteza lui Poincaré

Conjectura lui Poincaré, sau „ipoteza lui Poincare”, enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu tridimensional închis și nemărginit (cufundat într-un spațiu 4 -dimensional) toate „cercurile” bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o „sferă” 3-dimensională.

Este interesant că problemele analoge referitoare la un spațiu închis cu 2 dimensiuni, sau și cu 4 sau chiar și mai multe dimensiuni au fost demonstrate încă mai demult.

Demonstrația matematicianului rus Grigori Perelman din anul 2002 s-a situat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri matematice, alcătuit de prestigioasa revistă Science la 22 decembrie 2006.

Primul om care a refuzat Medalia Fields

Enigmaticul savant rus a făcut senzație nu numai pentru că a rezolvat o problemă care i-a pasionat pe specialiști vreme de aproape un secol, dar și pentru că în 2006 a refuzat Medalia Fields, un premiu în matematică echivalent cu premiul Nobel, fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru.

Perelman a refuzat în anul 2010 și recompensa de un milion de dolari pe care Clay Mathematics Institute din orașul american Cambridge, Massachusetts, a oferit-o pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré.

A absentat chiar la simpozionul desfășurat la Institutul Henri Poincaré din Paris, în 8 și 9 iunie 2010.

Se spune că el a refuzat premiile s de milioane de dolari spunând: „Nu am simțit niciodată că aparțin acestei lumi nedreapte și condusă de idioții care doar o topesc”.

Registration

Aici iti poti reseta parola