Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A refuzat Premiul Nobel ca să nu-l împartă cu Edison
Articole online

A refuzat Premiul Nobel ca să nu-l împartă cu Edison

Așa că și-a fondat propriul laborator, Tesla Arc Light Company, în care au luat naştere majoritatea invenţiilor sale.

Dintre acestea, amintim sistemul bifazat de curent electric alternativ, generatoarele electrice, transformatorul electric de înaltă frecvenţă şi unele sisteme de radiocomunicaţii (1891).

În atomistică, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de înaltă tensiune.

Nikola Tesla, inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician şi unul dintre promotorii electricităţii comerciale.

Croatul, cetețen de onoare al SUA

Marele om de ştiinţă al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, s-a născut la 10 iulie 1856, la Smiljan, în Croația. Şi-a făcut studiile la Politehnica din Graz (1875-1881) şi la Universitatea din Praga (1881-1884).

A emigrat, apoi, în Statele Unite, în 1884, unde a brevetat una dintre invenţiile sale, motorul electric asincron, care îi poartă numele.

A fost declarat cetăţean de onoare al SUA, în 1891.

A fost distins cu numeroase premii, între care, Medalia Edison, cea mai înaltă distincţie oferită de Institutul American de Inginerie Electrică, primită în 1917.

Tesla şi Edison au fost propuşi împreună să împartă Premiul Nobel pentru Fizică în 1915, ca unii ce-şi închinaseră viaţa descoperirilor şi realizărilor tehnice utile omenirii.

Tesla a refuzat premiul, din cauza animozităţilor din trecut cu Edison. Nikola Tesla este, de asemenea, realizatorul proiectului centralei electrice de la Niagara şi descoperitorul câmpului magnetic învârtitor, simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897.

A murit la 7 ianuarie 1943.

După moartea sa, toate materialele (planşe, planuri, notiţe, mostre), reprezentând o parte din munca de o viaţă a fizicianului, au intrat în posesia nepoatei sale, care a deschis un muzeu memorial închinat savantului, la Belgrad.

Registration

Aici iti poti reseta parola