Evenimentul Istoric > Articole online > Sfânta care a scăpat nevătămată din cuptorul încins este prăznuită azi
Articole online

Sfânta care a scăpat nevătămată din cuptorul încins este prăznuită azi

Pentru a se descoperi dacă învățătură cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreapta credință – în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit și ereticii și-au scris într-o altă carte învățătură lor și le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia.

După puține zile, au deschis din nou raclă și au văzut că la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei.

Sfânta Eufimia s-a născut în Calcedon și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305).

Tatăl ei, senatorul Filofron și mama să, Theodorisia, erau creștini. Pentru că refuzat să împlinească porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusă la multe chinuri.

Când a fost întrebată de ce a sfidat porunca dată de proconsul, Sfânta Eufimia a răspuns:

„Comandă împăratului și a ta se cuvine să fie împlinită atunci când nu este contrară poruncii lui Dumnezeu. Dar dacă ea este potrivnică poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai că nu trebuie împlinită, dar trebuie și combătută”.

A fost aruncată într-un cuptor încins, într-o apă plină de târâtoare otrăvitoare, dar, însemnându-se cu semnul sfintei cruci, a ieșit nevătămată. Și-a dat sufletul când a fost aruncată la fiarele sălbatice.

Sfânta Eufimia mai este prăznuită pe 11 iulie, când facem pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște.

Moaștele Sfintei Eufimia pot fi venerate în Catedrala patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Fanar.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola