Evenimentul Istoric > Articole online > Serviciul de Informații de la Chișinău recunoaște că a identificat spioni GRU în Republica Moldova
Articole online

Serviciul de Informații de la Chișinău recunoaște că a identificat spioni GRU în Republica Moldova

Doi dintre cei 15 agenţi ai Serviciului de informaţii militar rus GRU, despre care la sfârşitul anului trecut a scris publicaţia franceză Le Monde că ar fi folosit Alpii francezi ca bază pentru operaţiuni în toată Europa, au trecut şi prin Republica Moldova în anul 2014, informează portalul Deschide.md.

Potrivit canalului media menţionat, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) a confirmat că unele nume din lista respectivă se află în vizorul instituţiei.

Astfel, doi agenţi GRU au fost observaţi şi în Republica Moldova în toamna anului 2014, conform unor surse citate sub rezerva anonimatului de Deschide.md.

„Aceştia au intrat în Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi au stat mai multe zile în Capitală, ducându-se şi în Transnistria. Vizita unuia dintre ei a avut loc înainte ca autorităţile de la Chişinău să semneze Acordul de asociere cu UE, iar cel de al doilea a venit imediat după semnarea Acordului’, afirmă unul dintre interlocutorii portalului menţionat.

La solicitarea Deschide.md, SIS a confirmat că unele nume din lista „Le Monde’ sunt în vizorul instituţiei, însă a refuzat să precizeze care anume.

„SIS a examinat solicitarea Dumneavoastră cu privire la informaţia apărută în publicaţia franceză ‘Le Monde’, prin care se anunţa că serviciile speciale occidentale au descoperit în Munţii Alpi din Franţa un grup de 15 spioni ai Serviciului Militar de Informaţii al Rusiei (GRU) specializat în asasinate şi sabotaj, şi care a acţionat în ultimii ani în mai multe ţări, inclusiv în Republica Moldova, şi vă comunică că instituţia desfăşoară continuu activităţi focusate pe identificarea şi contracararea stărilor de risc la adresa securităţii naţionale”, se menţionează în comunicatul SIS trimis, joi, Deschide.md.

Crime pe toate continentele

GRU e bănuit a fi implicat în otrăvirea a patru persoane în Marea Britanie, inclusiv a fostului ofițer GRU Sergei Skripal, care a supraviețuit, și a unei femei care a murit.

La fel, agenției militare rusești îi este atribuită doborârea în 2014 a avionului de pasageri de la Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, accident care a făcut 300 de morți.

Tot din GRU proveneau mulți dintre mercenarii ruși care luptau în Siria și Africa, iar luna iulie 2018, trei jurnaliști ruși care anchetau asupra prezenței GRU în Republica Centrafricană au fost asasinați acolo.

Cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei

GRU – Direcția Principală de Informații este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (fostul Stat Major al Armatei Sovietice a Uniunii Sovietice). Începând cu anul 2010, numele oficial complet al agenției este Direcția Principală de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

GRU este cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei. În 1997 a desfășurat de șase ori mai mulți agenți în țări străine decât SVR, succesorul KGB-ului . De asemenea, acesta a comandat 25.000 de trupe Spetsnaz în 1997.

Patronată de Troțki

În Rusia Sovietică GRU a fost creată la 21 octombrie 1918, sub patronajul lui Leon Troțki, care era atunci șeful civil al Armatei Roșii;

Acesta a fost inițial cunoscut sub numele de Agenția de Înregistrare (Registrupravlenie, sau RU). Simon Aralov a fost primul său șef.

Instituției GRU i-a fost trasată sarcina de a strânge și prelucra toate informațiile militare, în special colectarea de informații cu caracter militar sau politic din surse aflate în afara Uniunii Sovietice. GRU a înființat rezidențe peste tot în lume, împreună cu stațiile SIGINT (signals intelligence) din Lourdes, din Cuba, și în tot fostul bloc Sovietic, în special în Lituania, Letonia și Estonia.

Primul șef al Direcției a fost Janis Karlovici Berzin, un leton comunist și fost membru al Ceka, care a rămas în post până la 28 noiembrie 1937, când a fost arestat și, ulterior lichidat în timpul în care Iosif Stalin a ordonat Marea Epurare.

GRU era cunoscut guvernului sovietic pentru acerbăa independență față de serviciile secrete rivale, cum ar fi NKVD și KGB. La data creării GRU, Lenin a înfuriat Ceka (predecesorul KGB-ului) atunci când le-a ordonat să nu interfereze cu operațiunile GRU .

Registration

Aici iti poti reseta parola