Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Serghei Lavrov anunță că administrația de la Kremlin vrea să ”scape” de Zelenski
Articole online

Serghei Lavrov anunță că administrația de la Kremlin vrea să ”scape” de Zelenski

lavrov și putin

Cel mai înalt diplomat rus spune că administrația de la Kremlin vrea să „scape” de Volodimir Zelenski, într-o recunoaștere brutală a scopurilor sale devastatoare de război

În comentariile făcute în cadrul unui summit al Ligii Arabe de la Cairo, diplomatul rus a declarat că Moscova dorește să îi ajute pe ucraineni „să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”, după cum relatează Associated Press.

„Vom ajuta cu siguranță poporul ucrainean să scape de acest regim, care este absolut antipopular și antiistoric”, a adăugat Lavrov.

Comentariile lui Lavrov contrazic o declarație anterioară a guvernului rus din luna martie, când acesta a afirmat că nu urmărește „răsturnarea” guvernului ucrainean.

Rusia a oferit o serie de justificări care s-au schimbat de-a lungul timpului după invadarea Ucrainei, inclusiv afirmația falsă că luptă pentru a anula nazismul din țară. Zelenski, care a condus Ucraina din 2019, este evreu și și-a pierdut familia în timpul Holocaustului. Kremlinologii au spus că președintele rus Vladimir Putin duce un război de cucerire și că adevăratul său obiectiv este subjugarea ucrainenilor, subliniind că el consideră Ucraina ca fiind un teritoriu care aparține Rusiei. Comentariile lui Lavrov au oferit o fereastră către planurile lui Putin în Ucraina.

În timp ce Rusia își continuă atacul devastator în Ucraina, lansând lovituri în orașe din întreaga țară, Lavrov a susținut duminică, de asemenea, că Occidentul împinge Kievul să rămână în luptă.

„Occidentul insistă că Ucraina nu trebuie să înceapă negocierile până când Rusia nu este învinsă pe câmpul de luptă”, a declarat Lavrov.

Rusia, care a anexat și Crimeea de la Ucraina după ce a invadat-o în 2014, a oferit puține motive pentru a crede că va respecta prevederile unui acord de pace

În weekend, de exemplu, Rusia a atacat portul ucrainean Odesa la doar o zi după ce a semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exporturile de cereale din regiune.

„Asta este tot ce trebuie să știți despre înțelegerile cu Rusia”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, pe Twitter, ca răspuns la atacurile cu rachete.

Într-un interviu recent acordat Wall Street Journal, Zelenski a declarat că nu are rost să se negocieze o încetare a focului până când Ucraina nu recuperează controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia.

„Înghețarea conflictului cu Federația Rusă înseamnă o pauză care oferă Federației Ruse un moment de odihnă”, a declarat președintele ucrainean, adăugând: „Nu vor folosi această pauză pentru a-și schimba geopolitica sau pentru a renunța la pretențiile lor asupra fostelor republici sovietice”.

Forțele rusești au făcut progrese în est, obținând controlul asupra orașului Luhansk la începutul lunii iulie. Dar conflictul s-a transformat într-un război de uzură, iar avansul rusesc a fost extrem de progresiv. Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat săptămâna trecută că Rusia a câștigat doar aproximativ șase până la 10 mile de teritoriu de când a mutat centrul ofensivei în Donbas.

Între timp, unii oficiali occidentali spun că Rusia pierde din avânt în război, ceea ce ar putea oferi o oportunitate importantă pentru forțele ucrainene de a riposta.

Registration

Aici iti poti reseta parola