Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Semnarea Primului Protocol al aliaților anti-hitleriști
Articole online

Semnarea Primului Protocol al aliaților anti-hitleriști

Averell Harriman, reprezentând SUA și Lord Beaverbrook, reprezentând Regatul Unit, s-au întâlnit cu I. V. Stalin pentru a-i oferi garanții cu privire la sprijinul și ajutorul Aliaților occidentali în lupta împotriva inamicului comun, Germania Nazistă.

A fost discutată problema cu privire la extinderea livrărilor americane și britanice de arme, echipamente industriale și alimente către Uniunea Sovietică și cu privire la livrările sovietice de materii prime și mărfuri către Statele Unite și Marea Britanie, cu scopul de a uni și îmbunătăți utilizarea resurselor materiale ale celor trei țări în războiul împotriva Germaniei și a aliaților ei.

Delegațiile au fost conduse de Viaceslav Molotov (comisarul poporului pentru afaceri externe al URSS), Averell Harriman (reprezentant special al președintelui Statelor Unite în Marea Britanie și URSS) și William Aitken (Lord William Maxwell Beaverbrook – reprezentant al prim-ministrului W. Churchill, secretar al apărării Marii Britanii).

La conferință au participat Iosif Stalin, Kliment Voroshilov, Anastas  Mikoian și alți lideri sovietici.

La 1 octombrie, părțile au ajuns la un consens asupra tuturor problemelor discutate și au semnat un acord privind aprovizionarea reciprocă, cunoscut sub numele de Primul Protocol (de la Moscova), care a devenit un acord diplomatic de încredere, primul dintr-o serie de documente similare care au fost ulterior semnate anual până la sfârșitul războiului din Europa.

Conferința de la Moscova din 1941 a jucat un rol important în formarea coaliției anti-hitleriste și în stabilirea cooperării între URSS, SUA și Marea Britanie, vizând cea mai rapidă înfrângere a agresorului.

Registration

Aici iti poti reseta parola