Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Semnarea Pactului de la München
Articole online

Semnarea Pactului de la München

Pactul de la Munchen

30 septembrie 1938: Semnarea Pactului de la München

În primăvara anului 1938, Hitler a început să susțină în mod deschis cererile vorbitorilor de limbă germană care locuiau în regiunea sudetă din Cehoslovacia de a avea legături mai strânse cu Germania. Hitler anexase recent Austria la Germania, iar cucerirea Cehoslovaciei era următorul pas în planul său de a crea o „Germanie mai mare”. Guvernul cehoslovac a sperat că Marea Britanie și Franța îi vor veni în ajutor în cazul unei invazii germane, dar premierul britanic Chamberlain a dorit să evite războiul. Acesta a făcut două călătorii în Germania în septembrie și i-a oferit lui Hitler acorduri favorabile, dar Führerul a continuat să își mărească pretențiile.

La 22 septembrie, Hitler a cerut cedarea imediată a Ținutului Sudeților către Germania și evacuarea populației cehoslovace până la sfârșitul lunii. A doua zi, Cehoslovacia a ordonat mobilizarea trupelor. Războiul părea iminent, iar Franța a început o mobilizare parțială la 24 septembrie. Chamberlain și prim-ministrul francez Daladier, nepregătiți pentru declanșarea ostilităților, s-au deplasat la München, unde au cedat cererilor lui Hitler la 30 septembrie.

Daladier a detestat faptul că Pactul de la München îi liniștea pe naziști, dar Chamberlain a fost încântat și chiar a rămas la München pentru a semna cu Hitler un document de o singură pagină care, în opinia sa, asigura viitorul păcii anglo-germane. Mai târziu, în aceeași zi, Chamberlain a zburat acasă în Marea Britanie, unde s-a adresat unei mulțimi bucuroase din Londra și a lăudat Pactul de la München pentru că a adus „pace cu onoare” și „pace în timpul nostru”. A doua zi, Germania a anexat regiunea Sudetenland, iar guvernul cehoslovac a ales supunerea în locul distrugerii de către Wehrmachtul german. În martie 1939, Hitler a anexat restul Cehoslovaciei, iar țara a încetat să mai existe.

La 1 septembrie 1939, 53 de divizii ale armatei germane au invadat Polonia, în ciuda amenințărilor britanice și franceze de a interveni în favoarea națiunii. Două zile mai târziu, Chamberlain a cerut în mod solemn o declarație de război britanică împotriva Germaniei, iar cel de-al Doilea Război Mondial a început. După opt luni de conducere ineficientă în timpul războiului, Chamberlain a fost înlocuit în funcția de prim-ministru de Winston Churchill.

Registration

Aici iti poti reseta parola