Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Semnarea armistițiului în Primul Război Balcanic
Articole online

Semnarea armistițiului în Primul Război Balcanic

razboiul balcanic

Bulgaria, Serbia, Grecia și Muntenegru semnează un armistițiu cu Turcia, punând capăt luptelor din primul război balcanic, la 3 decembrie 1912.

Semnarea armistițiului în Primul Război Balcanic

În timpul celor două luni de conflict, o coaliție militară între Grecia, Serbia, Bulgaria și Muntenegru – cunoscută sub numele de Liga Balcanică – a alungat Turcia din toate fostele posesiuni europene ale Imperiului Otoman, cu excepția Constantinopolului (actualul Istanbul). În ianuarie 1913, o lovitură de stat în Turcia a dus la reluarea luptelor, dar Liga Balcanică a fost din nou victorioasă.

În 1913, ostilitățile au fost reluate după ce Serbia și Grecia au cerut ca Bulgaria să le cedeze porțiuni din Macedonia. Serbia și Grecia au format o alianță împotriva Bulgariei, iar Macedonia a fost împărțită între învingători. Tensiunile naționaliste au persistat în Balcani, iar Serbia era deosebit de supărată din cauza faptului că a fost obligată să renunțe la unele dintre cuceririle sale de către Imperiul Austro-Ungar.

Semnarea Tratatului de la Londra a pus capăt în mod oficial Războiului Balcanic la 30 mai 1913

La 28 iunie 1914, ostilitatea dintre Serbia și Austro-Ungaria în legătură cu posesia austriacă a Bosniei-Herțegovina a atins un punct istoric atunci când naționalistul sârb Gavrilo Princip l-a asasinat pe arhiducele austriac Franz Ferdinand la Sarajevo. Austro-Ungaria a acuzat guvernul sârb pentru atac și a sperat să folosească incidentul ca justificare pentru a rezolva odată pentru totdeauna problema naționalismului sârb. Cu toate acestea, întrucât Rusia susținea Serbia, declarația de război a Austro-Ungariei a fost amânată până când liderii acesteia au primit asigurări din partea liderului german Kaiser Wilhelm că Germania le va susține cauza în cazul unei intervenții rusești.

La 28 iulie, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, iar pacea fragilă dintre marile puteri ale Europei s-a prăbușit. În decurs de o săptămână, Rusia, Belgia, Franța, Marea Britanie și Serbia s-au aliniat împotriva Austro-Ungariei și Germaniei, iar Primul Război Mondial a început.

Registration

Aici iti poti reseta parola