Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Șeful Serviciului Secret al lui Cuza fuge din țară și ne lasă o clădire minunată. Portretul lui Cezar Librecht
Articole online

Șeful Serviciului Secret al lui Cuza fuge din țară și ne lasă o clădire minunată. Portretul lui Cezar Librecht

După abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1866), Cezar Librecht (1820 – 1890) a fost arestat și judecat pentru corupție, dar, făcând apel, a fost achitat. A părăsit apoi țara.

fie a fost slujitor al unui boier moldovean care s-a ocupat de creșterea sa și i-a găsit de lucru la oficiul poștal din Galați, unde l-a cunoscut pe Cuza, pe vremea când acesta era prefect de Galați;

fie provenea din Belgia, intrase cadet în armata belgiană și, dezertând, s-a refugiat în Moldova.

Pe la 1854 era șef al poștelor din Galați. A fost un apropiat al lui Alexandru Ioan Cuza, care l-a numit, dupa ianuarie 1859, inspector general al telegrafului în Moldova, din mai devenind inspector general pentru ambele țări.

Între 1 septembre 1864 – 11 februarie 1866 a fost director al Poștelor.  A fost autorul proiectului primei legi de organizare a poștelor și telegrafelor din Principatele Române, promulgată de Alexandru Ioan Cuza pe 5/17 decembrie 1854. În cariera militară, a avansat, după ce a intrat în armata română, până la rangul de maior, fiind și adjutant domnesc.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA