Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șeful puternicei Commerzbank dă alarma: Urmează un val de falimente
Articole online

Șeful puternicei Commerzbank dă alarma: Urmează un val de falimente

Politica europeană aruncă Germania în recesiune?

„Aprovizionarea cu energie în Germania este în pericol, lanțurile de aprovizionare prezintă defecțiuni, avem o inflație ridicată”, a declarat directorul executiv al Commerzbank, Manfred Knof, potrivit ziarului german Handelsblatt.

Amenințarea stagflației în Germania este uriașă, deoarece creșterea prețurilor la energie crește inflația și face ravagii în lumea afacerilor. Germania ar putea experimenta o recesiune dacă este aplicat un embargo asupra combustibililor fosili din Rusia(gaz natural, țiței și cărbune).

Bundesbank a avertizat încă de la sfârșitul lunii aprilie că într-un „scenariu de criză gravă, PIB-ul real din anul curent ar scădea cu aproape 2% față de 2021”, iar „rata inflației ar fi semnificativ mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp” în cazul unui embargo asupra energiei rusești.

 

Săptămâna trecută, oficialii UE au discutat despre un potențial embargo asupra combustibililor fosili asupra Rusiei. Zona euro caută furnizori alternativi pentru a se elibera de dependența de energia rusească. O interdicție asupra cărbunelui din Rusia este programată să intre în vigoare în august.

Cu toate acestea, înlocuirea unei forme de dependență de combustibili fosili cu alta a provocat tulburări economice. Ar putea produce un șoc devastator pentru companiile germane.

Knof a explicat că prețurile ridicate ale mărfurilor și problemele de pe lanțurile de aprovizionare au afectat aproape o treime din comerțul exterior al Germaniei.

„Nu ar trebui să ne amăgim: probabil că numărul insolvențelor de pe piețele noastre va crește și provizioanele de risc ale băncilor odată cu acesta”.

Se îndreaptă Germania spre un colaps economic?

Încrederea în economia Germaniei a scăzut rapid, deoarece producția industrială a scăzut mai mult decât se aștepta în martie. Pentru zona euro, inflația a atins un nivel record de 7,5% pentru luna respectivă.

Un embargo imediat asupra importurilor din Rusia ar genera un șoc economic care ar putea distruge rapid economia Germaniei. Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie și tehnologie Bosch, a declarat vineri pentru CNBC că „se pregătește o mare recesiune”.

Ar putea fi doar o chestiune de timp până când Germania se revoltă împotriva deciziei Bruxelles-ului de a pune capăt transporturilor rusești de combustibili fosili către zona euro, deoarece trebuie să se salveze de la colapsul economic, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola