Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șeful armatei ucrainene afirmă că nu are „nicio îndoială” că rușii „vor mai ataca o dată Kievul”, în timp ce Putin își suplimentează armata cu noi trupe
Articole online

Șeful armatei ucrainene afirmă că nu are „nicio îndoială” că rușii „vor mai ataca o dată Kievul”, în timp ce Putin își suplimentează armata cu noi trupe

Ucraina

Șeful armatei ucrainene afirmă că nu are „nicio îndoială” că rușii „vor mai ataca o dată Kievul”, în timp ce Putin își suplimentează armata cu noi trupe

Zaluzhnyi, care a preluat comanda armatei cu mai puțin de un an înainte de invazia rusă din februarie 2022, a sugerat că Rusia, în ciuda eșecurilor din ultimele luni, este pe punctul de a paraliza infrastructura energetică a Ucrainei, ceea ce ar putea avea un efect devastator asupra moralului armatei.

„Rușii pregătesc aproximativ 200.000 de trupe proaspete”, a declarat generalul Valerii Zaluzhnyi, șeful forțelor armate ucrainene, pentru The Economist, făcând referire la recentele eforturi de mobilizare ale Rusiei. „Nu mă îndoiesc că vor avea o nouă încercare la Kiev”.

„Nu sunt un expert în energie, dar mi se pare că suntem la limită. Suntem în echilibru pe o linie fină”, a declarat el pentru revistă.

Dacă Rusia reușește să distrugă rețeaua electrică a Ucrainei, a continuat el, „atunci soțiile și copiii soldaților vor începe să înghețe. Și un astfel de scenariu este posibil. În ce stare de spirit vor fi luptătorii, vă puteți imagina? Fără apă, lumină și căldură, putem vorbi despre pregătirea rezervelor pentru a continua să lupte?”.

La începutul acestei luni, ținând în mână un pahar de șampanie la o ceremonie de decernare a premiilor de la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că forțele sale armate țintesc într-adevăr infrastructura energetică a Ucrainei – atacuri care au lăsat milioane de oameni fără electricitate în frigul iernii, o potențială crimă de război. „Da, facem asta”, a spus el. „Dar cine a început?”

Liderul rus a sugerat că Ucraina este responsabilă pentru acțiunile Rusiei, arătând un atac asupra unui pod către Crimeea, care a fost între timp reparat.

Kremlinul s-a pregătit pentru nu mai mult de trei luni de război, a declarat Zaluzhnyi. Ceea ce au nevoie acum forțele armate ale țării este o șansă de a se regrupa, eventual sub pretextul păcii. Putin însuși a declarat că războiul ar putea fi un „proces de lungă durată”, dar este clar că acest conflict nu a fost menit să fie așa.

„Așa că, cel mai probabil, ei caută modalități de a opri [luptele] și de a obține o pauză prin orice mijloace: bombardarea civililor, lăsându-ne soțiile și copiii să moară de frig”, a spus el. „Ei au nevoie de aceasta pentru un scop simplu: au nevoie de timp pentru a aduna resurse și a crea un nou potențial, astfel încât să poată continua să își îndeplinească obiectivele.”

Orice s-ar întâmpla, Zaluzhnyi a declarat că este încrezător că forțele sale își pot învinge adversarul mult mai puternic, cu condiția ca aliații Ucrainei să continue să ajute la apărarea acesteia. „Știu că pot învinge acest inamic”, a insistat el. „Dar am nevoie de resurse”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola