Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Eșec în lupta lui Zelenski împotriva corupției? Un ministru adjunct din Ucraina a fost demis pentru un furt de 400.000 de dolari
Articole online

Eșec în lupta lui Zelenski împotriva corupției? Un ministru adjunct din Ucraina a fost demis pentru un furt de 400.000 de dolari

zelenski

Deputatul pentru infrastructură Vasyl Lozinskyi a fost reținut după ce ar fi furat bani din bugetul pentru ajutoare de iarnă.

Eșec în lupta lui Zelenski împotriva corupției? Un ministru adjunct din Ucraina a fost demis pentru un furt de 400.000 de dolari

Ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasyl Lozinskyi, a fost reținut și demis din funcție pentru că ar fi furat 400.000 de dolari (320.000 de lire sterline) destinați achiziționării de ajutoare, inclusiv generatoare, potrivit detectivilor și procurorilor anticorupție din Ucraina, după cum relatează The Guardian

După apariția acestei știri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că vechile metode de corupție nu se vor întoarce în Ucraina.

„Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce era în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile de stat sau cei care și-au petrecut întreaga viață urmărind un scaun [o funcție de stat]”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de duminică, fără a menționa în mod specific cazul.

Lozinskyi ar fi conlucrat cu antreprenorii pentru a umfla prețul generatoarelor și ar fi sifonat o parte din diferență, potrivit organismelor anticorupție din Ucraina. Alți oficiali naționali și regionali ar fi fost, de asemenea, implicați. În timpul verii, guvernul ucrainean a alocat 1,68 miliarde de grivne (aproximativ 36,7 milioane de lire sterline) pentru bunuri și tehnologie care să ajute la furnizarea de surse alternative de energie, apă și căldură pentru populație în timpul iernii.

Bunurile au fost cumpărate pentru a pregăti Ucraina în cazul în care Rusia ar fi vizat infrastructura sa energetică – lucru pe care l-a făcut în mod regulat, începând cu luna septembrie.

Lozinskyi a fost reținut sâmbătă de către anchetatorii anticorupție

Într-o declarație, aceștia au spus că au găsit 38.000 de dolari în numerar în biroul lui Lozinskyi și au publicat o fotografie cu teancuri de bancnote în dolari și grivne. Duminică, Lozinskyi a fost demis din guvern. Acesta nu a făcut niciun comentariu cu privire la acuzații.

Înainte de război, scandalurile de corupție erau o caracteristică aproape zilnică a vieții politice ucrainene. Țara a fost clasată pe locul 122 din 180 de către Transparency International în 2021, ceea ce o face una dintre cele mai corupte țări din lume. UE a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele cheie pentru ca Ucraina să devină membră a UE.

De la război încoace, au existat mult mai puține cazuri cunoscute de corupție, deoarece societatea s-a concentrat pe efortul din timpul războiului. Însă, în ultimele luni, jurnaliștii au revenit la examinarea elitelor.

Adjunctul șefului partidului lui Zelenski – numit după emisiunea sa de televiziune, „Servitorul poporului” – a fost și el demis luni din cauza acuzațiilor de corupție, la care nu a răspuns. Site-ul de știri ucrainean Ukrainska Pravda a publicat luni dimineață o anchetă privind achiziționarea de către acesta a unei proprietăți din Kiev pentru o sumă mai mare decât mijloacele sale declarate. Șeful partidului lui Zelenski, Davyd Arakhamia, a cerut ca această chestiune să fie investigată și l-a demis pe Hamilon, spunând că acțiunile sale contrazic valorile partidului.

„Dacă ești [parlamentar] și ai câteva milioane de grivne în plus, atunci ar trebui să îți ajuți țara. Aceasta este datoria ta”, a declarat Arakhamia.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, s-a aflat și el în centrul atenției săptămâna aceasta, după ce o altă publicație ucraineană, ZN.UA, a publicat o anchetă privind achizițiile de alimente de către ministerul apărării. Aceasta susținea că contractele de hrană pentru armată erau umflate. Însă Reznikov a negat afirmațiile și a insistat ca o comisie parlamentară să fie înființată pentru a investiga. Potrivit lui Reznikov, diferența de preț poate fi explicată, în parte, prin livrările către zonele de front și, în parte, pentru că diferiți furnizori au specialități diferite.

Zelenski, care a fost ales pe baza unei promisiuni de a schimba modul în care Ucraina este guvernată în 2019, a mai spus în discursul său de duminică că va exista un anunț pe tema corupției în această săptămână.

„Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”, a spus Zelenski. „Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola