Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Secretul locului de veci al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
Articole online

Secretul locului de veci al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Gheorghe Gheorghiu Dej

Secretul locului de veci al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

În perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965, Gheorghe Gheorghiu-Dej a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române și numele său va rămâne cu siguranță înscris în paginile istoriei noastre.

Motivul morții liderului: Nemulțumirea KGB-ului?

Deși era la vârful puterii sale din punct de vedere politic, Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a stins din viață, iar această veste a adus tristețe întregii națiuni în acel moment. Trebuie să menționăm că Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit la vârsta de 64 de ani, fiind născut la Bârlad pe 8 noiembrie 1901. După ce s-a întors dintr-o vizită în URSS, i s-a diagnosticat un cancer pulmonar.

Aceasta a dus la propagarea unei teorii ale conspirației, mulți sugerând că Moscova ar fi dorit să scape de el, având în vedere politica sa adoptată în România.

Datorită popularității sale remarcabile din timpul carierei politice, înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost una deosebită, cu onoruri militare și alte evenimente speciale.

Înmormântare fastuoasă cu ceremonie militară de onoare

Trupul neînsuflețit al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost depus la Palatul Regal de pe Calea Victoriei după anunțarea decesului său, ceremonia funerară asemănându-se unei ceremonii monahale.

Un număr mare de români au adus un ultim tribut liderului care le-a influențat semnificativ viețile, trecând pe rând pe lângă trupul său neînsuflețit. În plus, în semn de respect față de memoria sa, a fost instituit doliu național în România până la data funeraliilor din 24 martie.

La ceremonia de înmormântare au participat și persoane din Bulgaria și China. Sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului lider a fost așezat pe un afet de tun care, în trecut, era folosit doar pentru suverani.

Mulți oameni au rămas în așteptare o perioadă îndelungată, doar pentru a-l putea vedea pentru ultima dată pe liderul lor.

La sfârșitul funeraliilor, salve de tun și focuri de armă au fost trase, iar sirenele au răsunat în toate fabricile și uzinele din țară, precum și pe vasele maritime și fluviale din țară.

În același timp, clopotele bisericilor au răsunat în toată țara, iar circulația autovehiculelor și trenurilor a fost oprită pentru câteva momente. Angajații au oprit activitatea timp de 3 minute pentru a participa la momentul de reculegere.

Locul în care se odihnește Gheorghe Gheorghiu-Dej

În data de 24 martie 1965, sicriul cu trupul neînsuflețit al liderului a fost dus și așezat în mausoleul cunoscut sub numele ”Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism”. Mausoleul se afla în Parcul Libertății, care în prezent este cunoscut ca Parcul Carol I, iar sicriul era situat chiar în centrul monumentului, locul unde acum se află o statuie.

După schimbarea regimului politic din 1989, osemintele liderului comunist au fost exhumate, iar familia acestuia fost nevoită să mute rămășițele într-un alt cavou, amplasat în cimitirul Bellu. Astfel, cei care doresc să aducă un omagiu liderului comunist din trecutul României, o pot face vizitând cimitirul Bellu.

Registration

Aici iti poti reseta parola