Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Secretele bine ascunse ale crizei din Ucraina. N-o să vă vină ce rol a jucat UE în declanșarea conflictului
Articole online

Secretele bine ascunse ale crizei din Ucraina. N-o să vă vină ce rol a jucat UE în declanșarea conflictului

Se scrie de luni de zile despre situația din Ucraina, dar puțini sunt cei care reușesc să treacă dincolo de perdelele de fum lansate de propaganda taberelor aflate în conflict.
Printre acești observatori lucizi, foarte puțini la număr, se află și Ramon Marks, un avocat pensionar din New York, care le dă clasă marilor analiști ai politicii internaționale. Marks acordă puțină importanță declarațiilor, mărginindu-se să înregistreze cronologic cum s-a ajuns la criza din zilele noastre.

O majoritate din Crimeea ar fi susținut sosirea Rusiei, mulțumită să se desprindă de Ucraina. Într-un recensământ ucrainean din 2001, 65% dintre cetăţeni din Crimeea s-au declarat etnici ruşi și numai 15,7% s-au identificat ca fiind ucraineni. Într-un sondaj din 2008 realizat de Centrul Ucrainean de Studii Economice și Politice, 63,8% dintre locuitori au susținut srccesiunea de Ucraina și aderarea la Rusia. Într-o serie de sondaje efectuate de o organizație a Națiunilor Unite între 2009 și 2011, o majoritate de 65% până la 70% și-au declarat preferința pentru Rusiea. Dat fiind că NATO a folosit forța militară pentru a sprijini ruperea Kosovo de Serbia, Putin nu s-a îngrijorat în fața protestelor internaționale față de faptul că trupele ruse încălcau integritatea teritorială a unei națiuni suverane ocupând Crimeea.

Putin a susținut, de asemenea, simultan revolte etnice rusești în regiunea de est a Ucrainei. Manifestațiile au escaladat rapid în lupte între republicile autodeclarate din Donețk și Lugansk și guvernul de la Kiev. Până la 22 august 2014, Kievul a acuzat Rusia că a invadat în mod deschis Ucraina”, scrie avocatul american.

Dincolo de sfaturile pe care Ramon Marks le dă conducerii americane, concluzia acestei scurte istorii a conflictului din estul Ucrainei este una singură- interesele marilor puteri SUA, UE și Rusia au transformat Ucraina în câmp de luptă. Iar UE a jucat un rol dezastruos. Ca urmare, Bruxelles-ul a și fost eliminat de SUA și Rusia din discuțiile despre Ucraina. Nu de alta, dar conflictul a degenerat spre o etapă militară, iar din acest punct de vedere UE nu contează.

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola