Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Secrete din Războiul Rece: Prințul Philip a susținut dezarmarea nucleară
Articole online

Secrete din Războiul Rece: Prințul Philip a susținut dezarmarea nucleară

Împotriva cursei înarmărilor

Documentele declasificate au dezvăluit că Ducele de Edinburgh credea că o cursă a înarmării era o acțiune total ridicolă. Ca și ceilalți membri ai familiei regale, se aștepta că prințul Philip să nu se implice în problemele politice.

Însă, scrisorile dintre prințul Philip și Lord Brockway, un deputat laburist au arătat că prințul a susținut dezarmarea nucleară. Pe 12 februarie 1981, Lordul Brockway i-a scris prințului Philip o scrisoare care a fost însoțită de discursul lui Earl Mountbatten, unchiul ducelui, pe care îl susținuse la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm în mai 1979.

Discursul lui Earl prezenta că: „În calitate de militar care a fost o jumătate de secol activ, spun cu sinceritate că o cursă a înarmării nucleare nu reprezintă un scop militar. Războaiele nu pot fi combătute cu armele nucleare. Existența lor nu face decât să aducă noi pericole.”

Ducele a răspuns cinci zile mai târziu, spunându-i: „Dragă Lord Brockway. Mulțumesc pentru copia discursului de la Stockholm al lui Lord Mountbatten. Sunt de acord cu tot ceea ce a spus. Sunt de acord că o cursă a înarmărilor este ridicolă.”

De asemenea, a susținut că rapoartele ziarelor au denaturat comentariile pe care l-a făcut atunci când a susținut prelegerea lui Earl Mountbatten la Cambridge Union pe 9 februarie 1981. Lord Brockway i-a scris ducelui după ce a auzit că este posibil un  „război nuclear de succes”.

Documente în Arhivele Statului

În răspunsul său, ducele a scris: „Am spus că sunt în favoarea dezarmării multilaterale și a tratatelor SALT (Strategic Arms Limitation Talks). Am adăugat că era posibil să nu fi existat un alt război în ultimii 30 de ani, deoarece liderii mondiali și-au dat seama ce pericol vor dezlănțui asupra lumii”.

Corespondența privată a Lordului Brockway cu Ducele a fost donată arhivelor statului, cu toate că trebuia să rămână secretă până în 2022. Prințul Philip și-a încheiat serviciul naval în iulie 1951, rămânând Mare Amiral al Marinei Regale.

Registration

Aici iti poti reseta parola